Hírek Térség Top

A községházát is felújítanák Földeákon

Traktor venne, felújítaná a községházát, önkormányzati utakat újítana fel és az óvodaudvart is fejlesztené a községi önkormányzat, a Magyar Falu Programba benyújtott pályázatai segítségével.

Él a Magyar Falu Program lehetőségeivel, a földeáki önkormányzata a Magyar Falu nemrégiben négy cél megvalósítására nyújtott be pályázatot, összesen százmillió forint értékben.

Ezek közül az „Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására” című alprogram keretében tizenötmillió forint összegből egy erőgép, azaz egy traktor beszerzését irányozta elő.

A „Polgármesteri Hivatal felújítása” című alprogramban községháza épülete hőszigetelését, nyílászárócseréit és a fűtés korszerűsítését szeretnék megvalósítani, a megcélzott összesen ötvenmillió forintos összegből. Az „Önkormányzati tulajdonú utak felújítása” alprogramban kettő- három utca aszfalt burkolattal való ellátását célozta meg, harmincmillió forintból. Az érintett utcák: az Ady Endre utca teljes hosszában, a Somogyi Béla utca (József A Attila utca és a Béke utca közötti szakasza), illetve a József Attila utca  (Dózsa György utca és az Áchim András uca közötti szakasza).

Ötmillió forintból fejlesztenék az oviudvart. Ennek érdekében az „Óvoda udvar fejlesztése” alprogramba egy ötmillió forint értékű pályázatot nyújtottak be, az intézményvezető asszony javaslatainak megfelelően.

A Magyar Falu Program keretében egyébként már több pályázatot is benyújtottak korábban, s jelenleg is várják azok kedvező elbírálását. Így az „Óvodafejlesztés” alprogram keretében az épületek felújítását, tetőcserét, kerítésépítést és eszközbeszerzést pályáztak meg harmincmillió forint értékben.

A Belügyminisztérium pályázati kiírásán – mint arról korábban már beszámoltunk – a földeáki önkormányzat szociális tüzelőanyag vásárlására egymillió-kilencszázkilencvenezer-hétszázhuszonöt forint támogatást nyert el, melyből 627 mázsa barnaszenet szereznek be, s osztanak majd szét a helyi szociálisan rászorulók között. 6 mázsát lehet majd fejenként igényelni, legalábbis erre a mennyiségre pályáznak. Az új testület állítja majd be a jövedelemhatárokat, mely az igénylők számát majd meghatározza.

A képviselők végül a barnaszén mellett tették le a voksukat. Emellett szól annak könnyű mozgathatósága, és hogy erre nincsenek plusz költségek, míg a tűzifánál a szállítási költség is hozzáadódik. A község egyébként tavaly barnaszenet is kért, s akkor kedvezményt is kaptak arra.

Fából pedig tavaly a községn4k önerőből is kellett vásárolni annak súlyvesztése miatt, pedig gyorsan kiosztották.