Hírek Térség Top

Már csak a hűtőkamra hiányzik az új csanádalberti piacról

A 7 millióból épülő piac befejezése november vége felé esedékes, még hátravan a második ütem, a hűtőkamra beszerzése.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően 7 millió forint költséggel épül meg a két ütemben fejlesztendő új fedett csanádalberti kispiac első üteme.

A templom mellett, és az Alföldvíz kék konténere közvetlen szomszédságában már hetekkel ezelőtt összeállították a fából készült leendő standokat. A leendő őstermelői piac gyakorlatilag mindenhez közel lesz és jól megközelíthető, hiszen nem csak az Isten háza, de a művelődési ház, az idősek napközi otthona és a közégháza is a közvetlen közelében lesz. Az idén májusban megkezdett földmunkálatokat, majd a standok építését a csanádalbertiek jártukban, keltükben naprakészen követhették.

Mint azt Csjernyik Zoltántól, a község polgármesterétől megtudtuk az új piac első üteme elkészülte után pályáznak majd egy második ütemre is. Ez egy hűtőkamra beszerzését és a piacon való felállítását célozza majd.

***

A községben egyébként TOP-os pályázatoknak köszönhetően készült el a községház és az orvosi rendelő felújítása, illetve 15 millió forint belügyminisztériumi támogatásból és a község két és félmillió forintos önerejének köszönhetően újul meg a legsűrűbb forgalom által érintett Jókai Mór és Dózsa György utcák egy-egy szakasza. És 145 millió forintos támogatásból építettek egy új művelődési házat, megvalósítva a helybéliek nagy álmát. A községházával majd szemközt álló, a helyi idősek napközi otthonának helyt adó épület felújítása is befejeződött. A 26,98 millió forintos beruházásnak köszönhetően még melegítő és tálaló konyhát is kialakítottak az épület eddig üresen állt oldalsó szárnyban. Az épület tetőcseréjét már korábban elvégezték, így ahhoz most nem kellett nyúlni.

Az épület a „Többfunkciós közösségi terek felújítása Csanádalbertin” című a Vidékfejlesztési programban meghirdetett pályázaton elnyert támogatás jóvoltából újulhatott mez. Ez azt jelenti, hogy az épület teljes energetikai korszerűsítésen esett át, mely homlokzatszigetelést, födémszigetelést, nyílászáró-, azaz ajtó- és ablakcserét jelentette, ahol azokra szükség volt még. Korszerűsítették az épület teljes fűtési rendszerét. Korábban itt ugyan egy biomassza kazánnal működő központi fűtés működött. Most ehhez egy kondenzációs kazánt is beépítettek.

A község ebben a ciklusban, azaz 2014 óta, összesen 400 millió forintból fejlődött. Jó hír, hogy jövőre felújítják a Csanádalberti és Pitvaros közötti utat is.