Hírek Térség Top

Remek eredményeket értek el az apátfalvi tanodában

A véget ért program eredményeként az előző tanév végén öt középiskolás érettségizett, egy jövőre fog, míg tizenegyen végezték el az általános iskolát, s tanulnak tovább középiskolában.

– Vállaltuk, harminc hátrányos helyzetű tanuló mentorálását a helyi tanoda keretében, annak érdekében, hogy sikeresen fejezzék be az előző tanévet, elősegítsük a továbbtanulásukat, s megelőzzük az iskolai lemorzsolódást – árulta el a tanoda célját Károlyi Sándor, az apátfalvi, még 1989-ben alapított Együttélés Cigány Érdekvédelmi Szervezete vezetője, az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A tanodában a múlt héten rendezték a felzárkóztatási program évzáróját.

– Fontosnak tartottuk az érintett szülőkkel való együttműködést, s velük való állandó kapcsolattartást, ugyanis ha a szülő nem segítőkész, és nem jelenik meg a családban értékként a tanulás, akkor nem lehetünk sikeresek – folytatta. Károlyi Sándor kiemelte: úgy gondolja a szakmai vezetés és a mentortanárok is, teljesítették a kétéves tanulói programjukat.

– Az elmúlt hat évben hat középiskolások volt, közülük öten befejezték a tanulmányaikat, és tettek sikeres érettségit, egy diák pedig jövőre maturál. Tizenegy diákjuk pedig befejezte az általános iskolai tanulmányaikat, s tanulnak tovább középiskolában. A számok önmagukért beszélnek – tette hozzá az Együttélés Cigány Érdekvédelmi Szervezete vezetője.

De a tanodában nem csak a gyerekek tanulását segítették elő, de a közösségi életre is felkészíttették őket. Ez utóbbit jelentették a két esztendő alatt szervezett négy tábor, a két bentlakásos tábor helyszíne Magyarhertelend és Hajdúszoboszló volt, míg két tábort szerveztek Apátfalván is.

navigate_before
navigate_next

– De rendeztünk nagyon sok családi napot, közösségi megemlékezést, köztük gyermeknapot illetve karácsonyi ünnepséget, de részt vettünk koszorúzásokon is. Ezek mind a közösségi összetartozást, azaz az együvé tartozást erősítették. Úgy gondolom, hogy jó és hasznos volt az a pénz, amit támogatásként Lázár János országgyűlési képviselőnknek köszönhetünk, hiszen őnélküle soha nem jöhetett volna létre a tanoda. Szomorú azonban, hogy ennek a programnak nincs folytatása. Pedig úgy vélem, a tanulást nem lehet kampány jellegű, az folyamatosságot igényel – fűzte hozzá Károlyi Sándor.

Az apátfalvi tanodai programot a támogató is mintaértékűnek nevezte a település, azaz Apátfalva életében. – Jól hasznosult, ami csináltunk, s bízom benne, lesz folytatása.

Az egyesület egyébként az idei tanodai programokra valamivel több, mint huszonhat millió forint támogatást nyert.