Egy hét múlva kezdetét veszi a Hagymafesztivál, ahol idén is számos programmal várják a kilátogatókat: a zenei programok mellett bemutatók, előadások, pódiumbeszélgetések és természetesen főzőverseny is lesz majd az Ízek utcáján. Mint Barna Gábor portálunknak elmondta: a fesztivál közösségformáló és közösségkovácsoló erővel is bír.

Idén 29. alkalommal szervezik meg a Hagymafesztivált, amely szeptember 6 és 8 között megannyi programmal várja az érdeklődőket. Mint a Projekt és Városmarketing Iroda vezetője ennek kapcsán kiemelte: a tavalyi évben – amely a Vállalkozók éve volt – kezdetét vette egy együttműködés a vállalkozói szövetséggel, amelyet az idei évbe folytatnak majd.

– Az önkormányzat ezt ebben az évben is szeretné életben tartani, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy egy új helyszínt keressünk a Vállalkozói Szigetnek, az idei évben ez a fürdő előtti terület lesz, azaz a Makovecz tér – fogalmazott Barna Gábor. Mint elmondta, 12 sátorban mutatkoznak majd be a makói gazdasági társaságok, több területet lefedve, emellett pódiumbeszélgetésekre is sor kerül, amely teret ad a helyi vállalkozók bemutatkozására.

A gyermekeket itt állatsimogató is várja, továbbá komolyabb témák is helyet kapnak fesztiváli köntösben, kint lesz a Kormányablak, a Návay és a Galamb iskola, továbbá a régi városháza udvarán egy gépkiállítás és egy hagymatörténeti kiállítás is helyet kap, továbbá a makói és a térségi gazdák is kiállítóstanddal készülnek, a Csongrád Megyei Agrárkamara is bemutatkozik.

Mint Barna Gábor felidézte: visszatekintve a fesztivál történetére, két évvel ezelőtt döntött úgy a városvezetés, hogy új helyszínen szervezi meg a Hagymafesztivált, a 43-as út lezárásával.

– Alapvetően azt gondolom, hogy a városvezetés akkor jól döntött, hogy egy új helyszínt keresett ennek a rendezvénynek, mert öndicséret nélkül mondhatom talán, hogy Makónak egyik legkedveltebb és legnagyobb jelentőséggel bíró rendezvénye a Hagymafesztivál – fogalmazott Barna Gábor. Mint elárulta, a fesztivál szervezése nagyon sokrétegű feladat, példaként említette a szükséges engedélyek beszerzését, a faházak és a színpad felépítését, illetve az áramhálózat kiépítését is, amelyekre az átlagember lehet nem is gondol, ezeket követően pedig tartalommal is meg kell tölteniük a fesztivált.

– A szervezőknek egy nagyon fontos elképzelése, hogy ne csak egy fesztiválban gondolkozzunk, mert akkor igazán semmi nem különböztetné meg más városban megrendezésre kerülő zenés rendezvényektől, éppen ezért a kiindulópont mindig az, hogy nézzük meg és keressük fel azokat a makói civil szervezeteket, akik olyan tevékenységet űznek, amely alapján be tudnak mutatkozni színpadon – emelte ki. Mint hozzátette, ez többségében zenés produkciókat jelent, de a sportok is bemutatkoznak, továbbá a makói zenekaroknak is helyet adnak a fellépéshez. Ezt követik a sztárfellépők szervezése, amelyeknek lefoglalása nagyon hamar megtörténik, hiszen nagyon sok fesztivál van Magyarországon, emiatt a Hagymafesztivál előtt egy héttel már a következő évi fesztivál kapcsán keresik a turnémenedzsereket.

– Ez egy ingyenes, bárki által látogatható fesztivál, így úgy kell összerakni a tartalmát, hogy kicsiktől a nagyokig, idősekig mindenki megtalálja benne a saját számítását, hogy a saját Hagymafesztiváljának is érezze mindezt – hangsúlyozta. Az idei évben pedig többek között fellép az Irie Maffia és a Quimby is – utóbbi kapcsán kiemelte, nagyon örültek nekik, hiszen méltán híres zenekar, amelyet Makón még nem láthatott a közönség.

Mint hangsúlyozta, a fesztivál fontos része a főzőverseny, amely szombaton kerül megrendezésre. Két kategóriában összesen közel 50 csapat regisztrált, az Ízek utcáján pedig a zsűri a makóiak által jól ismert Libor Mária, azaz Limara, Fodor Krisztián, a Hagymatikum séfje, illetve két sztárséf, Marton Adrienn food sylist és Bernáth József lesz, ők fogják pontozni az elkészült ételeket, ízük, előállítási körülményük és tálalásuk alapján.

– A Hagymafesztivál a fesztivál jellegén túl közösségformáló és közösségkovácsoló erővel is bír, ennek nyilván egyik része a helyieknek bemutatkozási lehetősége, a makóiak lehet, sokszor nem is tudják, milyen civil szervezetek vannak a városban, elképzelhető, hogy nem tudják, milyen kézműves termékek vannak Makón, illetve lehet kevésbé ismerik a makói vállalkozói vagy mezőgazdászi réteget. Ez a fesztivál lehetőséget biztosít akár a gazdasági szereplők, akár a civil szervezetek bemutatkozására, a fesztivál a fesztiváljellegéből kifolyólag baráti társaságok összejövetelére is alkalmas – emelte ki Barna Gábor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest