A komplex és modern szegedi Szent Gellért Fórum valódi otthona lesz az egyházmegyei közösségeknek. Az ünnepélyes ceremóniával kezdetét vette az egyházmegye felkészülése alapításának ezredik évfordulójára: 2030-ra – írja a Promenad.

– Az első írásos utalás a magyar zenére Szent Gellért legendájában olvasható. Ez előtt is tisztelgünk, amikor a róla elnevezett rendezvényközpontot ünnepi koncerttel avatjuk – fogalmazott Kiss-Rigó László megyés püspök a Szeged-Csanádi Egyházmegye új ékessége, a szegedi Szent Gellért Fórum átadóján. Hozzátette: a kulturális megnyitót követően nagyszabású ifjúsági rendezvénnyel és labdarúgó-eseménnyel is köszöntik a Dorozsmai úti ékszerdobozt. Ez utóbbi alkalomra, októberre az olasz sztárcsapatot, a Laziót várják majd Szegedre.

A vadonatúj komplexumba augusztus 28-án léphetett be először a nagyközönség. Az egyházmegye korszerű, minden igényt kielégítő, a 21. századi követelményeknek megfelelő kulturális, szabadidős és sportközpontját méltó módon, a világhírű spanyol tenor, Plácido Domingo fellépésével nyitották meg. A kiemelt érdeklődésre való tekintettel a hangversenyre Budapestről és Kecskemétről is koncertvonatot indítottak. Kiss-Rigó László a jeles eseményen az egyházmegye és Szeged polgárainak nevében is köszönetet mondott Magyarország kormányának, hogy lehetővé tette a fantasztikus létesítmény felépítését, valamint a kivitelező Market Zrt.-nek a remek munkáért.

Plácido Domingo világhírű operaénekes a Plácido Domingo Classics fesztivál keretében feledhetetlen szuperkoncerttel nyűgözte le a szépszámú publikumot. Számos ismert sláger mellett az esten a „Hazám, hazám” is felcsendült a Bánk bán operából, amit hatalmas tapssal jutalmaztak a nézők.

A spanyol sztártenor és fia, ifjabb Plácido Domingo első alkalommal lépett együtt színpadra Magyarországon a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum avatása alkalmából. Az ünnepi produkció során napjaink egyik legkeresettebb szoprándívája, a Puerto Ricó-i születésű, Grammy-díjas művész, Ana María Martínez volt Domingo partnere. Közreműködött továbbá a Győri Balett, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a tehetséges fiatal szegedi zongorista, Balázs-Piri Soma is.

– Plácido Domingo számára nagyon fontos a családi összetartás és a hit. A világhírű tenor ezért is mondott örömmel igent arra a felkérésre, hogy a közreműködésével nyissák meg az egyházmegyei fenntartású Szent Gellért Fórumot – árulta el Magonyi Andreas Zsolt, a Placido Domingo Classics Fesztivál társalapítója és társigazgatója.

A rendezvényt fővédnökségével megtisztelte Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A társvédnök Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke volt.

A Szent Gellért Fórum alapkövét tavaly áprilisban tették le. A mintegy tízhektáros területen UEFA 4-es kategóriájú (azaz egy bizonyos szintig nemzetközi, válogatott mérkőzések lebonyolítására is lehetőséget nyújtó), több mint 8 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion, többfunkciós rendezvényközpont, négy hibrid füves pálya, szabadtéri színpad és lelátó, amfiteátrum, teniszpálya, műanyag borítású grundfocipálya, háromsávos, 100 méteres futópálya, játszó- és edzőterek, valamint természetesen kápolna is szolgálja a Szeged-Csanádi Egyházmegye közösségét.

Kiss-Rigó László emlékeztetett: az egyházmegye számos oktatási és szociális intézményt működtet, az ezekben tanuló és élő gyerekek, illetve Szeged közönsége számára teremti meg a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét Magyarország első egyházi sport- és ifjúsági centruma.

– Egyházi fenntartású általános és középiskoláinkban mintegy 9 ezer gyerek tanul, további közel 4 ezer gyermeket bentlakásos intézményekben gondozunk, fociakadémiánkon 300 gyerek sportol, illetve főiskolát is működtetünk. Ezenkívül 90 plébániánkat, családjainkat és szervezett ifjúsági csoportjainkat is szeretnénk kiszolgálni: olyan teret nyújtunk számukra, mely igazán minőségi kulturális, sport-, szabadidős, közösségi és családi programok szervezésére biztosít lehetőséget – érzékeltette a megyés püspök, milyen fontos közösségi szerepet tölt majd be a Szeged-Csanádi Egyházmegye életében az egyházmegye első, vértanú püspökének emléket állító Szent Gellért Fórum.

 

Forrás: Promenad

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest