Nemrég beszámoltunk arról, hogy Makón is egy polgármesterjelölt mögé állt be az ellenzék, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke azonban nem minden ellenzéki szavazónak nyerte el a tetszését. Legtöbben épp azt a higgadtságot, tartást, fegyelmezettséget hiányolják belőle, ami a szocialista Molnár Lászlóban amúgy megvan.

A napokban városszerte arról kérdeztük a helyieket, mit gondolnak a Mucsi Tamás esélyeiről, jót tesz-e akár az MSZP-nek, akár a Jobbiknak, hogy beálltak mögé, illetve mire számítanak tőle, ha megnyeri a választást. A vélhetően a kormánypárti szavazóknak van nyilván a legrosszabb véleményük róla, ám mostani összeállításunkban inkább azokra koncentráltunk, akik a válaszaik alapján elvileg számíthatnak az ellenzéki szavazatokra, hiszen Mucsinak elsősorban őket kell meggyőznie saját alkalmasságáról.

– Ismerem hát…. Szeleburdi gyerek az – kezdi az egyik idős piaci árus, mikor arról kérdezzük, ismeri-e Mucsi Tamást, hallott-e róla, hogy mögé állt be a teljes makói ellenzék. Mint mondta, a piacon is voltak kint nemrég aláírást gyűjteni, beszélgettek is az emberekkel a DK-sok.

– Én nem mondom, hogy nincs esélye, de szerintem nem fog nyerni. Nyilván van, amit én a városvezetés helyében máshogy csináltam volna, de az a helyzet, hogy Makó most fejlődik, és az embereknek meg ez a legfontosabb – mondja a férfi.

A piacon kérdezősködve az is kiderült, a legtöbb embernek nem kell bemutatni Mucsi Tamást, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindenki szavazna is rá. Sőt, ami azt illeti, van aki inkább Molnár Lászlótól várt volna komolyabb szerepvállalást, és többen azt is megjegyezték, azért óvakodnak Mucsitól, mert egyértelműen a bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc helyi emberének tartják.

– Azt látom, hogy Mucsi nagyon aktív a Facebookon. Na de hát egyik nap ebbe kapaszkodik, aztán másnap már másba. Hol ide, hol oda, ez így nem jó, össze-vissza beszélnek. Laci biztos nem így csinálná, ő annál sokkal higgadtabb. Szerintem mindenki őt várta Buzás utódának, hogy visszahozza a várost a baloldalnak, és neki van is fegyelmezettsége hozzá – vélekedett egy idősebb nő portálunknak, miközben a biciklijét zárta le a piac előtt. Igaz azt is hozzátette, hogy az MSZP harmatgyenge aktivitása nem Molnár Lászlót segíti.

 

 

Mucsi esetében azonban nem csak a „túltolt” Facebook-aktivitást, hanem a szórólapon szereplő ígéreteket is kritizálják az emberek, van, aki szerint ezzel nem lehet nyerni, amit meg akarnak valósítani, az nem sokat tesz hozzá a város fejlődéséhez.

– Énnekem volt vitám az önkormányzattal, ami ugyan megoldódott, de már hónapokkal ezelőtt eldöntöttem, hogy ha lesz jó ellenzéki jelölt, akkor arra szavazok. Erre meglátom valamelyik nap Mucsi szórólapját… A Fideszt nem szeretem, de Farkas Éva kiáll, hogy vállalkozások támogatása, gazdasági fejlődés, munkahelyek; ezek meg ingyen víz és virágültetés? Ugyan már… – legyint egy babakocsit toló, ránézésre harmincas anyuka a főtéren. Az ő véleménye szerint hiába vannak olyanok, akik le akarnák váltani a fideszes városvezetést, ha az ellenzék egyszerűen nem érti, hogy mit akarnak a makóiak, csak a saját nótájukat fújják.

– Szoktam nézni Mucsi videóit, én sokszor járok a boltjukba, ha összefutunk, akkor beszélgetünk is. Mondjuk azért én inkább tartok egy kis távolságot tőle. Szerintem tehetséges gyerek, de őszinte leszek, amikor megláttam azt az utalványos videóját, amikor keringett a városban, akkor majdnem felröhögtem – mosolyog egy fiatal férfi, akit a Csipkesoron sétálva állítottunk meg.

Nála rákérdeztünk a biciklis és gyalogos utat elválasztó „bumbik” kérdésére is, amibe ugye az egész ellenzék belekapaszkodott, és látszólag eszük ágában sincs elengedni a kérdést.

– Hú, hát igazság szerint valóban szokatlan… Lehet, hogy találhattak volna erre jobb megoldást, de most tényleg ez a legnagyobb problémánk? A biciklisek eddig is vállalhatatlanul közlekedtek Makón, állandóan látom a Facebookon, hogy most itt ütöttek el valakit, aztán amott. Előre kéne nézni, meg nem azt a hülye telefont nyomkodni állandóan… – ráncolja a homlokát.

Összességében tehát úgy tűnik, nem lehet azt mondani, hogy ne lennének ellenzéki szavazók Makón, sőt, még Mucsit sem tartja mindenki esélytelennek. Az is igaz viszont, hogy korosztálytól függetlenül is sokan úgy gondolják a városban, a mostanra teljes egységbe állt ellenzék is rossz kommunikációval és ígéretekkel vágott neki a kampánynak. Mivel a Jobbik és az MSZP gyakorlatilag feltette a kezét, és átengedte az irányítást Gyurcsány Ferenc pártjának, illetve személy szerint Mucsinak, ez azt jelenti, hogy ha az önkormányzati választáson ismét a vesztes oldalra kerülnek – amire elég jó esély van -, akkor a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje könnyen végleg kiírhatja magát a makói politikai életből.

Akkor pedig már vajmi kevés lesz, hogy saját magát még Török Miklós kárára is annyira bebiztosította, hogy a képviselő-testületbe gyakorlatilag mindenképpen bejut. A baloldali szavazók ugyanis látszik, hogy úgy tekintenek erre a választásra, mint az utolsó lehetőségre a város visszaszerzésére. Ám abban az irányban, amire Mucsi Tamás eddig felfűzte a kampányt, még közülük is sokan nem hisznek.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest