Egy Gajdos Dezső, Makó díszpolgárának gyűjteményéből származó fehér márványszobornak is helyt ad mostantól a makói fürdő. Gergely Gábor szerint a Hagymatikum szellemiségéhez közel állnak a művészetek, ezért nagyon örültek a felajánlásnak.

– Néhány évvel ezelőtt én is ott voltam, amikor Dezső bácsi felajánlotta ezt a szobrot a városnak. – mondta el portálunknak Kovács Sándor. Az önkormányzati képviselő hozzátette: az idős kőfaragó mesternek két feltétele volt, az egyik, hogy mindenképpen a Hagymatikumba kerüljön, valamint, hogy tőle csak akkor vigyék el, ha elhunyt.

A város 2016-os Díszpolgára körülbelül másfél évvel ezelőtt hunyt el, ezután kezdődtek el a család és az önkormányzat között az egyeztetések, tudtuk meg a képviselőtől.

Ám mint kiderült, folytatta Kovács Sándor, senki nem tudta megmondani, hogy ki a fehér márványszobor alkotója, és mi a mű címe, azt ugyanis nem a kőfaragó mester készítette. Ezért a szobor először a múzeumba került, ahol kiderítették, azt egy Johan Tobias Sergel nevű svéd művész, akinek alkotása a Női akt címet kapta, és a Makóra került mű az eredetinek egy másolata.

 

 

Az önkormányzat a családtól beszerezte a hozzájáruló nyilatkozatokat, így kerülhetett végül a Hagymatikum gyógymedencéje mellé. A fürdő igazgatójától megtudtuk, természetesen nagyon örültek a különleges felajánlásnak, és olyan helyet szerettek volna keresni neki, ahol jól látható, mégis biztonságban van.

– Úgy gondolom, hogy a Hagymatikum szellemiségéhez közel állnak a művészetek, ezért bármilyen hasonló felajánlásnak nagyon örülök, ha lesz ilyen a jövőben is. – tette hozzá Gergely Gábor.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest