Színes Térség

Emléktábla avatás és könyvbemutató is volt Csókáson

12. alkalommal gyűltek össze augusztus utolsó vasárnapján a volt csókási lakosok. Az egykori lakóhelyük központjában álló keresztnél két emléktáblát avattak fel. A múltidéző eseményen a közösség életét bemutató könyv is bemutatásra került.

Augusztus 25-én volt lakosok, leszármazottak és tisztelők gyűltek össze a csókásiak néhai búcsú ünnepén, az egykori lakóhely központjában kialakított emlékhelyen. A Csongrád és Békés megye határán lévő területen a téeszesítés előtt virágzó tanyavilág létezett, amely mára teljesen elnéptelenedett és jelenleg egyetlen lakosa sincs, tanyái elpusztultak. A korábban itt élők közül sokan beköltöztek a legközelebbi két településre, Makóra és Békéssámsonra. A tények ellenére a Csókásról elszármazottak kitartóan ragaszkodnak szülőföldjük emlékének éltetéséhez. Ennek az összetartozás iránti vágynak a jelentőségét emelte ki beszédében az esemény mindkét szónoka. Zámbori Tamás békéssámsoni polgármester az ünneplés és a találkozás fontosságára hívta fel a figyelmet; Szikszai Zsuzsanna pedig kitartásra, lelkesedésre és reményre biztatott. – A mai nap bizonyíték arra, hogy az Önök közt lévő erős kötelék soha nem tud elszakadni, még akkor is, ha az idő vasfoga mindent elpusztított és az egykori szülőföld már csak az emlékezetünkben él tovább – hangsúlyozta a makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum vezetője.

navigate_before
navigate_next

A mostani találkozón külön is tisztelegtek a közösség két olyan tagja előtt, akik a tavalyi találkozó óta hunytak el, és akik sokat tettek azért, hogy ne vesszen feledésbe a csókási tanyavilág. Brútyó Imre kezdeményezésére 2011-ben egy emlékkő jött létre, amely az egykor ott tanítók nevét örökítette meg, Oláh József pedig gondolataiból, családja történéseiből egy könyvet szerkesztetett, amely az idei alkalomra készült el. Mindkettőjüknek emléktáblát állítottak most, amelyet ünnepélyes keretek közt leplezett le az ötletgazda Kádár József makói települési képviselő, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke és Szabóné Szekeres Rozália a Csókásiak Baráti Körének képviseletében. A megható, érzelmekkel teli eseményt népdalcsokor és személyes gondolatok, versek is színesítették.

navigate_before
navigate_next

Az emlékezés az igási Koccintóban folytatódott, amelyen a Nefelejcs Népdalkör lépett fel és bemutatásra került az a kötet, amelyet Oláh József kezdeményezésére Forgó Géza szerkesztett, Emlékek a csókási tanyavilágból címmel. A jelenlévők figyelmébe a könyvet Szikszai Zsuzsanna ajánlotta, aki beszélgetett a szerzőkkel és a kiadó családtagjaival.

Csókási emléknap a tervek szerint lesz jövőre is.

Fotó: Majoros Márton

navigate_before
navigate_next