Makó Publicisztika

Makón is bedarálták az ellenzéki pártokat Gyurcsányék

Bár nem nagy meglepetés, de végül csak összejött az „ellenzéki összefogás” Makón. A közös jelölteket látva a Jobbik érdekérvényesítő képessége gyakorlatilag nulla, és a több tízéves közéleti múlttal rendelkező MSZP elnök is behódolt a sokkal tapasztalatlanabb DK-s polgármesterjelöltnek.

Rövid kardcsörtetés és pávatánc után ma megtörtént, amire alapvetően mindenki számíthatott Makón, a kormánypártok hátát jó messziről néző ellenzék bejelentette, hogy szétosztották maguk között a körzeteket, és az MSZ a Jobbikkal karöltve beállt a Gyurcsány-párt polgármesterjelöltje mögé.

Bár a tapasztalat az utóbbi években számtalanszor megmutatta, hogy 10 MSZP szavazó + 10 Jobbik szavazó + 10 Demokratikus Koalíció szavazó az a legkevésbé sem 30 „összellenzéki szavazó”, ennek ellenére ismét, látványosan nem tanulva a korábbi hibákból az összefogást követelő hangos kisebbségre hallgatnak.

Mindenesetre így néz ki az MSZP-DK-Jobbik-„civil” lista a körzeteket tekintve:

  1. körzet Földesi Csabáné
  2. körzet Kiss Imréné
  3. körzet Nagy Zsolt
  4. körzet Mucsi Tamás
  5. körzet Molnár László
  6. körzet Zeitler Ádám
  7. körzet Török Miklós
  8. körzet Gáspár Sándor

Kompenzációs lista: 1. Mucsi Tamás, 2. Zeitler Ádám, 3. Molnár László, 4. Lengyel István, 5. Földesi Csabáné

A korábban kiderült információk alapján a Demokratikus Koalíció egy nevet pakolt ki a csapatából, Molnár Istvánnét (akiről Mucsi Tamás egy korábbi sajtótájékoztatóján rendkívül elismerően beszélt, a végleges listán mégis Gáspár Sándor szerepel már helyette). A Jobbik részéről pedig Sipos Zsuzsanna vérzett el háttéralkukban (akiről meg a Makói Csípős zengett ódákat nemrég).

Amikor az MSZP és a Jobbik közösen bejelentette, hogy polgármesterjelöltet nem, csak képviselőjelölteket indítanak, már sejteni lehetett, hogy rövid időn belül azért csak összenő majd ami összetartozik, az első DK-val közös sajtótájékoztatón azonban mégis érdekes volt együtt látni a három pártelnököt.

Közülük ugyanis politikai múltja és tapasztalata alapján egyértelműen kiemelkedik Molnár László, de Zeitler Ádám is eltöltött már legalább öt évet a képviselő testületben, mégis az Európai Uniós választások után agresszív ellenzéki nyomulásba kezdő Gyurcsány-párt lenyelte őket Makón (Mucsi Tamásról egyébként épp tegnap mondta Lázár János, hogy bár tehetséges politikusnak tartja, ám szerinte még tapasztalatlan, és fiatal).

Megkérdeztük az MSZP és a Jobbik elnökét is, mi indokolta azt, hogy a hozzájuk képest bizonyos szempontból tapasztalatlanabb jelöltet támogatnak, ám mindkettőjüktől kitérő választ kaptunk. Zeitler Ádám szerint ő korábban is azt mondta, hogy lokálpatrióta jelöltet tudnak támogatni, márpedig

a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltjének személyében olyan jelöltet találtak, akit a Jobbik helyi szervezete is támogatni tud.

 

 

Molnár László is korábbi nyilatkozatára hivatkozott, miszerint olyan jelöltet tud támogatni az MSZP, aki a városért tesz és dolgozik, mivel szerinte Farkas Éva Erzsébet nem, így a Gyurcsány-párt jelöltjét választották.

Mucsi Tamás érvelése szerint „sokan a saját ambíciójukat háttérbe szorítva azt mondták, hogy a legalkalmasabb jelölteket indítsuk” (az persze nem meglepő, hogy ő saját magát mindenkinél alkalmasabb polgármesterjelöltnek tartja, kérdés, hogy a makóiak ezt el is fogják-e hinni neki).

– Nagyon sokat tárgyaltak a makói ellenzéki pártok és a civil szervezetek, olyan csapattal indulunk, amelyik képes változást hozni. – összegzett a sajtótájékoztatón. A polgármesterjelölt azt is kiemelte, hazugság, hogy fejlődik a város, a beruházásoknak ugyanis szerintük nem jó a minősége.

Az egyelőre 12 pontos programjukban mindenki dobott valamit a közösbe. A virágok jelentik majd a változás alappillérét, ahogy Mucsi Tamás fogalmazott, de többek közt ígérnek havonta 2 köbméter ivóvizet is ingyen a makóiaknak, védő erdősávot az elkerülő út mentén, nyugdíjas lakóparkot, szociális bérlakásokat, a legszegényebbek kommunális adójának eltörlését is.

Gazdaságélénkítésről, turizmusról, munkahelyteremtésről, és hasonlókról egyelőre nem esett szó.

 

Induljon a kampány!: