Az egykori ombudsman, jogtudós rendkívül csalódott, mert vállalhatatlanná vált a szervezet. Mint mondja, az alapító tagok több mint fele inaktívvá vált vagy formálisan is kilépett a Mindenki Magyarországa Mozgalombólírja a Promenad.

A teljes összeomlás felé tart az országos kampányát gőzerővel toló Márki-Zay Péter ellenzéki szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom! Kiderült, az alapító tagok több mint fele mára vagy elhagyta az MMM-et, vagy inaktívvá vált. A távozók szerint a szervezet működése átláthatatlanná vált, vállalhatatlanná lett. Személyzeti problémákat emlegetnek, és arról is beszélnek, az MMM-nek – melyről többször megírtuk: elnökén, Márki-Zay Péteren keresztül egyre közelebb sodródik Gyurcsány Ferenchez és a DK-hoz(!) – nem látszik a helye és a szerepe a jelenlegi politikai palettán, miután tőle függetlenül is megvalósult az ellenzék összefogása.

Korábban az országos sajtó nyomán beszámoltunk rólaotthagyta Márki-Zay elnökségét a politikus unokatestvére, a volt alelnök Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és az ex-LMP-s Ábrahám Júlia. A legújabb menekülő Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsman (egyúttal az LMP, majd a Párbeszéd fővárosi képviselőcsoportjának egykori vezetője). Az ismert jogtudós – aki 1995 és 2007 között töltötte be a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa tisztségét – az ATV Egyenes beszéd hétfői adásában jelentette be, visszaadja valamennyi tisztségét az MMM-ben.

Úgy fogalmazott, rendkívül csalódott, hogy így végződött, mert nagy reményeket fűzött Márki-Zay mozgalmához, de mára belátta, az MMM működése vállalhatatlan, értelmetlen és céltalan.

„Az alapító tagoknak több mint fele inaktív vagy formálisan otthagyta a szervezet pontosan azok miatt a bajnok miatt, ami miatt én is” – fejtette ki a műsorban, többek között Hadházy és Ábrahám távozására is visszautalva. Kaltenbach Jenő részletesen szólt a személyzeti problémákról, miszerint Márki-Zay és a körülötte lévő néhány ember ráerőlteti elképzeléseit a mozgalomra, annak ellenére, hogy a többiek szerint ez az út nem a siker záloga.

„Kialakult egy nagyon szűk, az elnök személye körül összpontosuló, eléggé átláthatatlan belső titkos tanács, belső struktúra, mely visszatartotta az információkat. Gyakorlatilag az elnökség úgy kellett, hogy működjön, hogy nem volt tisztában azzal, hogy mi történik, tehát egész egyszerűen nem fértünk hozzá egy csomó olyan információhoz, mely az elnökség megfelelő működéséhez kellett volna” – vázolta fel, hogyan működik a Márki-Zay-szervezet.

Kaltenbach Jenő abban bízott, Hadházy és Ábrahám mint „komoly alapítók” távozása rábírja a rendszert, hogy megváltozzon, de nem így történt, és mostanra ő is belátta, ennek így semmi értelme, be kell fejeznie az MMM elnökségében való „tevékenységét”, nincs értelme funkciót vállalnia a szervezetben.

„Ez végül is az egyszemélyes szervezet lett, minden Márki-Zay Péterről szól?” – tette fel a kérdést ennek kapcsán Rónai Egon műsorvezető. „Ami a felszínen látszik: igen” – reagált Kaltenbach Jenő, hozzátéve: legalább annyira viszont az elnököt körülvevő, a végrehajtói, operatív szférában mozgó, az elnökség elől az információkat elzáró titkos klikk miatt vált vállalhatatlanná az MMM.

A korábbi ombudsman szerint ráadásul nem látszik a mozgalom helye és szerepe a honi politikai palettán, miután betöltötte küldetését: a katalizátor szerepet. Az ellenzéki pártok az MMM nélkül, attól függetlenül is összefogtak, együttműködnek. Mint mondta, nem eldöntött még, hogy párttá alakul-e az MMM, mindenesetre ő mindig ez ellen kardoskodott.

A Kaltenbach Jenővel készült beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

 

 

Forrás: Promenad

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest