1989-ben Sopronban ért véget a második világháború utáni európai rend – mondta Orbán Viktor, aki szerint Európát napról napra újra kell egyesíteni. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Velkovics Vilmos műsorvezető a hétfőn lezajlott Orbán-Merkel találkozóról kérdezte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt.

„Legutoljára 2015-ben a migránsválság csúcsán járt Merkel Magyarországon. Most közösen imádkoztak az ünnepi istentiszteleten Orbán Viktorral és több más politikussal. Mekkora diplomáciai előmunka előzte meg ezt a találkozót?” – kérdezte a műsorvezető.

„Sok-sok hónappal ezelőtt elköteleződött a német fél amellett, hogy a 30. évfordulót méltón, közösen fogjuk, és én azt gondolom a mai istentisztelet, illetve a napok óta tartó programsorozat, annak befejezéseként a kancellár és a miniszterelnök úr találkozója alapvetően az ünnepről, arról a közös 30 éves tapasztalatról szólt, amely gyakorlatilag megnyitotta az utat a német egyesítés felé, és egyúttal Európa egyesítése felé” – nyilatkozta az államtitkár, aki szerint Európa egységének jövője szempontjából a mögöttünk hagyott évek bebizonyították, hogy az az út, amelyen a „Juncker bizottság” haladt, nem járható.

„Vissza kell térni a tagállamok, a nemzetek Európájának a gondolatához. Ahogy a miniszterelnök fogalmazott a mai nap: Európa egységesítését, az integrációt azt nap mint nap el kell végezni” – szögezte le Kovács Zoltán, aki szerint a nyugati világnak idestova harminc éve nem sikerült megértenie a közép-európai gondolkodását, a hagyományainkat, szokásainkat, amelyekben az említett, később csatlakozó Uniós országok népei élnek. A nemrég felállt új brüsszeli bizottság már egy új korszakot, új kezdetet vetít előre, amely megmutatkozott Orbán Viktor és Angela Merkel soproni tárgyalásán is.

„Árgus szemmel fogjuk figyelni, hogy a német sajtó hajlandó lesz-e tárgyilagosan és tárgyszerűen, illetve a tartalom minden elemét bemutatva beszámolni az eseményről, mert az elmúlt időszakban ez nem volt feltétlenül minden szempontból jellemző” – reagált az államtitkár Velkovics Vilmos műsorvezető arra a kérdésére, amelyben a műsorvezető azt firtatta, hogy a hazánkkal szinte mindig kritikus hangnemet megfogalmazó német média Sopronban is csak a migráció és a magyar jogállamiság témaköre mentén tudott kérdezni a két vezető politikus sajtótájékoztatóján.

„Közép-Európának van egy saját identitása, amelyben az európai kultúra, a keresztény Európa védelmezőjének szerepe mindig is ott volt” – fűzte hozzá Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

 

 

Forrás: hirtv.hu | Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd