Ötvenévnyi papi szolgálatáért adott hálát Temesvári Károly Benedek pálos szerzetes az augusztus 20-i szentmisén a makói Szent István Király templomban. A közösség búcsúünnepén részt vettek a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a nagyszentmiklósi Kékibolya Néptáncegyüttes tagjai is.

Szent István király a védőszentje a makói belvárosi katolikus templomnak. Ezért az államalapítás napja egyben a közösség búcsúalkalma is, amelyre ünnepi szentmisével emlékeztek. Ezt az idén Temesvári Károly Benedek pálos szerzetes mutatta be, akit 50 esztendeje szentelték pappá. Személye nem ismeretlen a helyi hívek számára, hiszen a Házas Hétvége Mozgalom tagjainak lelki vezetője volt korábban Makón, szolgált a kistérség több településén, Földeákon és Apátfalván, illetve több ízben tartott lelkigyakorlatot is a városban.

Augusztus 20-i szentbeszédében Szent István személyét állította a középpontba. – A Teremtő két, önálló közösséget akart, az egyházat és az államot, az elsőt az örök, utóbbit a földi jólét szolgálatába állítva. Első szent királyunk felismerte, hogy a kettőt össze kell kapcsolni, ehhez kapott bölcsességet és időt, valamint kellően erélyes is volt – mondta a lelkipásztor, majd hangsúlyozta, nem elegendő csak a tudás, hanem annak szeretettel is kell párosulnia életünkben.   – Fontos, hogy életünk iránytűje mindig Jézusra mutasson, Szent István ebben is példa lehet számunkra – hívta fel a hívek figyelmét az ünnep szónoka.  

A szentmisén részt vettek a helyi cserkészek és a nemzetközi néptánc találkozó városi vendégei közül a csíkszeredai és a nagyszentmiklósi küldöttség képviselői is. Az aranymisés ünnepet hagyományosan körmenet követte, majd szeretetvendégség zárta a templom előtti téren.

 

Fotó: Majoros Márton, Szabó Anita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest