Belföld Hírek

Orbán Viktor: Mi szabadságharcosok tudtuk, csak egy Európa van

A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudták, hogy csak egy Európa van. Hittünk benne, és újraegyesült – mondta Orbán Viktor Sopronban azon az ökumenikus istentiszteleten, amelyen a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára emlékezett Angela Merkel német kancellárral közösen – írja az Origo.  Ma is ezen múlik minden, ha hiszünk benne, akkor kelet és nyugat egyesülése révén ismét erős lesz Európa – hangsúlyozta a magyar kormányfő. Angela Merkel német kancellár szerint Sopron a szimbóluma a humánus Európának. 

Orbán Viktor miniszterelnök nagyrabecsülését fejezte ki Angela Merkelnek, hogy négy egymás követő választást nyert meg. Saját hazáján túl hosszú évek óta dolgozik Európa egyesítéséért – mondta a kormányfő Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján rendezett ökumenikus istentiszteleten.

Nagyrabecsülésünk mértékét nagyban növeli, hogy Európát napról napra újra kell egyesíteni -tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarországon mindig megbecsülik a sikeres nőket. A magyar kormányfő Isten további áldását kérte Angela Merkel munkájára és családjára.

Sopron mindig is a hűség városa marad Magyarországnak – mondta Orbán Viktor. Dicsőség Sopron városának, hogy kiálltak az 1920-as népszavazáson Magyarország mellett. Nem felejtjük el, hogy 30 évvel ezelőtt Önök áttörték a szabad világ és a Magyarország közötti börtönkerítést – mondta a magyar kormányfő. Az áttöréssel leomlott a fal – tette hozzá. 30 évvel ezelőtt itt ért véget a II. világháború utáni világrend – mondta Orbán.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarok mindig is Németország újraegyesítése mellett álltak. A magyar kormányfő elmondta, hogy a magyarok tudták, hogy a szovjet világból való kiszabadulást csak az teszi véglegessé, ha a két Németország egyesül, és ezt követően az EU és a NATO tagjaivá válhatunk. Így lett Helmuth Kohl a magyarok hősévé, és ezért övezi kultusz a személyét – tette hozzá. 

Mi magyarok a németekhez fűződő kapcsolatunkat mindig különleges dolognak tartottuk, régi dolog ez – tette hozzá. Orbán Viktor felidézte, hogy kedden emlékezünk meg a magyar állam alapításáról. István beágyazta a magyar nemzetet az európai keresztény népek közösségébe. Koronáját Rómából, feleségét Bajorországból hozta – tette hozzá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mára a soproni németség ismét erősödik, és képviselőjét maga válassza a magyar Országgyűlésbe-. A kormányfő elmondta, keresztény államalapítás, határáttörés, különleges német-magyar kapcsolatok – mindezek pedig az erős Európa irányába mutatnak. A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudták, hogy csak egy Európa van. Hittünk benne, és újraegyesült – mondta Orbán Viktor. „Újraegyesült, mert hittünk benne” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak.

 

 

Angela Merkel német kancellár arról beszélt Sopronban, hogy a Páneurópai Piknik célja az volt, hogy megünnepeljék az európai békét. Azon a nyáron a magyar kempingekben rengeteg keletnémet állampolgár nyaralt. Hamar értesültek ők is a rendezvényről, és százával indultak el Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba. A német kancellár elmondta, hogy a piknikből a legnagyobb keletnémet menekültáradat lett, és egy világraszóló esemény.

Merkel szerint mindenki emlékezett arra, hogyan tiporták el a szabadságot a szovjet érában 1989 előtt. Ám a magyar határőrök nem lőttek, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amivel a szolgálati szabályzat fölé helyezték az emberséget. Merkel elmondta, hogy később leomlott a berlini fal és Európa megosztottsága véget ért.

A német kancellár arról is beszélt, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni. Mi németek mindig nagy hálával és köszönettel tartozunk a magyaroknak az akkori tettekért. Merkel köszönetet mondott a magyaroknak. A német kancellár elmondta, hálával tartoznak azoknak is, akik Lengyelországban, Csehszlovákiában és az NDK-ban küzdöttek a diktatúra ellen.

Sopron a példája annak, hogy mi mindent el tudunk érni, ha kiállunk az értékeink mellett – mondta Merkel. Sopron a szimbóluma a humánus Európának – tette hozzá. Egy nemzet jóléte mindig függ a teljes Európa jólététől, Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire a vitás kérdésekben tudunk kompromisszumot kötni – mondta a német kancellár.

Angela Merkel arról is beszélt, hogy világszerte továbbra is harcolni kell a menekülést és az üldözést okozó dolgok ellen. Ma Magyarország és Németország közösen alakítja a jövőt egy egységes Európában – tette hozzá. Menjünk tovább a szabadság és az egység útján, ebben nekem is erőt adhat, ha visszaemlékezünk a Páneurópai Piknikre – hangsúlyozta a német kormányfő. Ma sokat jelent számomra, hogy itt lehetek, azon a helyen, ahol 30 évvel ezelőtt világtörténelmet írtak – zárta beszédét Merkel.

Erdő Péter, esztergomi bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arról beszélt az ökumenikus istentiszteleten, hogy Magyarországon az egyház évszázadok óta ünnepli az államalapítás ünnepét augusztus 20-án. A magyar közösség azonban már korábban is létezett, és erről több forrás is megmaradt – tette hozzá. Harminc éve kezdődött meg a vasfüggöny lebontása és később leomlott a berlini fal, így pedig létrejött az európai népek szabad találkozása – mondta Erdő Péter. A bíboros szólt arról is, István a kereszténység szilárd alapjára építette fel az országot.

István király nemcsak a saját, hanem a többi nép értékeit is elismerte, és szem előtt tartott azt a bibliai alapszabályt, miszerint amit magadnak nem akarsz, azt másnak se kívánd – mondta Erdő Péter. Emlékeztetett arra, hogy István korábban rengeteg nép eltűnt a történelem színpadáról, de a magyarok erős királyságot tudtak építeni, és ma is léteznek. Az esztergom-budapesti érsek arról is beszélt, hogy a keresztény hit teszi lehetővé, hogy tiszteljük saját és más nemzeteket is. Amikor 30 évvel ezelőtt megkezdődött a változás, akkor örültünk a nagyobb szabadságnak, és bíztunk benne, hogy Európában a keresztény örökség is elismerésre talál majd – mondta Erdő Péter.

Balog Zoltán, református lelkész arról beszélt, hogy fontos kérdés, hogyan bántunk a szabadsággal az elmúlt 30 évben, és hogyan sikerült ezzel élnünk. Az Emmi volt vezetője szerint elsősorban Istennek kell hálát adni azért, hogy 30 évvel ezelőtt visszaszerezte a térség a szabadságát, és leomlott a vasfüggöny.

Tóth Károly, a Soproni Evangélikus Gyülekezet lelkésze arról beszélt az ökumenikus istentiszteleten, hogy Sopron sok szálon kapcsolódott az elmúlt évszázadokban Németországhoz, így többek között a lutheri reformáció a városban jelent meg először a 16. század elején Magyarországon. Gyülekezetünk évszázadok óta kétnyelvű, és ezért számukra különösen tragikus volt a magyarországi németek 1946-os elűzése. A 30 évvel ezelőtti határnyitás a soproni evangélikusok számukra is fontos esemény volt – tette hozzá.