Hírek Külföld

A német belügyminiszter megvonná a menedékjogot a hazájukba látogató szíriaiaktól

A politikus hétfői német beszámolók szerint hangsúlyozta, hogy “aki szíriai menekültként rendszeresen Szíriában tölti a szabadságát, nem hivatkozhat komolyan arra, hogy Szíriában üldözik”.

“Az ilyen emberektől meg kell vonni a menedékjogot” – szögezte Horst Seehofer. Elmondta, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) felülvizsgálja valamennyi szíriai állampolgár jogállását, akikről kiderül, hogy a hazájukban jártak.

A tárcánál szoros figyelemmel követik a szíriai fejleményeket, és a közel-keleti arab országba irányuló kitoloncolásokat is végrehajtanak, ha a körülmények ezt megengedik – idézte a német sajtó a miniszternek a Bild am Sonntag című lapnak adott nyilatkozatát.

 

REUTERS/Fabrizio Bensch

A BAMF kimutatása szerint a 2015-ben elmélyült nemzetközi migrációs válság kezdete óta nagyjából 550 ezer szíriai állampolgár nyújtott be menedékjog iránti kérelmet a hivatalnál. Legnagyobb részük Németországban maradásra feljogosító menedékjogi státuszt szerzett.

A BAMF az idén tavasszal frissítette a 2011 óta polgárháború sújtotta Szíriáról szóló országjelentését, megállapítása szerint nincs már az ország teljes területére kiterjedő fegyveres konfliktus, összecsapások már csak néhány régióban vannak.