Hírek Színes Térség Top

Motorokat, de kenyeret is szenteltek ma Földeákon

– Ez a közösség példát adott környezetének felelősségvállalásról, a közös ügyekről, a közös ügyeket előremozdító munkáról – hangsúlyozta a Földeáki förgeteg című, az államalapítás előtt tisztelgő mai rendezvényen Hajnal Gábor polgármester.

A Szent István-kegyhelynél kezdődött ma kora délelőtt a helyi önkormányzat, illetve a helyi könyvtár és a motoros klub által szervezett Földeáki förgeteg ünnepségsorozat.

– Augusztus 20-án államalapításunkat ünnepeljük. Azt a korszakot nevezzük államalapításnak, melyben Szent István királyunk Európával és a pápasággal együttműködve keresztény, egyházi, illetve világi igazgatás kialakításával megteremtette az önálló magyar királyságot, az első ezredfordulón – jelentette ki Hajnal Gábor, a makói úti sorompónál lévő Szent István kegyhely előtti megemlékezésen. Földeák polgármestere hangsúlyozta: – Az államalapítás a magyar történelem eseményeinek egyik legfontosabbja volt. De látnunk kell azt is, hogy ez egyben nagy traumát is okozott a korszak magyarjai számára. Fel kellett adni addigi szokásaikat, eredeti vallásukat és életmódjukat. Át kellett venniük egy új szokásrendszert, egy új nyelvet a törvények latinját és egy új vallást, a kereszténységet. Lassú és szenvedésekkel teli időszak volt ez, amit az is bizonyít, hogy őseink az államalapítás után még több mint egy évszázaddal később is ragaszkodtak saját szokásaikhoz és vallásukhoz.

De hallgassa meg teljes egészében, mit is mondott ezen a helyszínen:

A megemlékezés végén Hajnal Istvánné mondta el Szent István király imáját, László Letícia az új kenyérről szavalt verset, illetve a Csókási Csaba vezette Szárazér néptáncegyüttes tagjai járták el a legényest.

navigate_before
navigate_next

A Szent István-szobrot, majd a nemzeti szín zászló, illetve a motorosok járműveit Olasz Attila plébános szentelte meg. Előtte, az úton járók szentjéről, Szent Kristófról szólva:

Majd a motoros és kerékpáros zarándokok elindultak a Szent László térre, ahol a zászlófelvonulás után Olasz Attila celebrált szabadtéri szentmisét, mely kenyérszenteléssel végződött.

Ünnepi beszédében Hajnal Gábor hangsúlyozta, hogy büszkén állhat meg az új kenyér mellett minden földeáki polgár, s hangsúlyozta, ahogy minden nap megújul a kenyér, úgy kell megújulnia Földeáknak is, időről időre. – Földeák község már bizonyított, a történelem viharait kiállva a sokadik generáció állja ma körbe ezt a kenyeret. Ez a közösség, mely példát adott környezetének felelősségvállalásról, a közös ügyekről, a közös ügyeket előremozdító munkáról. A kicsinyes politikai taktikáknak, furkálódásoknak ideje lejárt. A ma Magyarországában csak azok maradhatnak talpon, akik egy emberként képesek küzdeni egy településért, egy célért. Erre a munkára hívom ismét a földeákiakat, hiszen közeleg az újabb vetés ideje – utalt az októberi helyhatósági választásokra. Majd így folytatta: – Induljunk hát, tegyük a dolgunkat Földeákért, hogy egy év múlva ismét emelt fővel állhassunk meg a mi kenyerünk mellett.

De hallgassa meg az ünnepi köszöntőjét:

A színpadon műsort adott a Makói Magán Zeneiskola földeáki néptánccsoportja. A helyszínen a legkisebbek a kisállat simogatónak örülhettek, vagy kóstolhattak helyi termékeket.

navigate_before
navigate_next

A közös ebéd után pedig motoros kaszkadőrbemutatót láthattak az érdeklődők Bárdos Roland Stuntrider Show-ja jóvoltából, de rendeznek motoros vetélkedős, a Földeáki Motorosok Clubja szervezésében.