Kiemelt hírek Makó

Mágori András: Makó megmutatja, hogy a vidék újra erős lehet

A munkanélküliség csökkentése, a helyi vállalkozások támogatása, és fejlesztések. Bár feladat akad még bőven, Makó nagyon sokat tett az elmúlt években a helyi gazdaság megerősítéséért – mondta el portálunknak Mágori András. A megyei önkormányzati képviselővel arról beszélgettünk, hogyan lehet egy határhoz közeli kisvárost fejleszteni.

– A legfontosabb a tudatos tervezés és az együttműködés. Meg kell találnunk a településben rejlő lehetőségeket, és arra kell felépítenünk egy sok évre előretekintő fejlesztési pályát. Egy akkora településnek, mint Makó nincs 5, vagy 10 éve arra, hogy kísérletezzen, vagy rossz irányba induljon el – mondja Mágori András, akivel az új Piacnál találkoztunk.

András 9 éve megyei önkormányzati képviselő, így ismeri Makó mellett más térségek adottságait és küzdelmeit is.

– Makó az elmúlt években nagyon jó munkát végzett, a fejlesztések erősítik egymást és a kulturális, turisztikai beruházások mellett mindig jutott figyelem a gazdaságra is. Enélkül hiába minden. A gazdaság a motor, ha az gyenge soha nem jutunk egyről a kettőre – szövi tovább a gondolatait, miközben ismerősök köszönnek át nekünk az utcán.

András szerint az együttműködés legalább olyan fontos, mint a tudatos tervezés.

– Egyáltalán nem éreztem úgy, hogy 2014 előtt a városvezetés partnerként kezelte volna a vállalkozásokat. Lehet, hogy voltak annak az időszaknak haszonélvezői, de kárvallottja annál több. Pedig a vállalkozások fejlődésével a város lesz erősebb, hiszen több munkahely, jobban fizető állások jönnek létre, ami nemcsak az adóbevételeket emeli, hanem a város megtartóképességét is. Ma egy fiatalnak sokkal több a lehetősége Makón, mint 4-5 évvel ezelőtt – mondja, hozzátéve a fejlődés érdekében szövetségesként kell tekinteni a kormányra is.

András büszke arra, hogy jó partneri viszonyt sikerült Makónak kialakítania a Csongrád Megyei Önkormányzattal is, amely 10 beruházáson keresztül több mint 3 milliárd forinttal segítette Makó fejlődését. Ezek közül a legjelentősebbek a Honvéd-projekt, az Ipari Park fejlesztése, a Csipkesor felújítása, a piac, vagy éppen a Makó és Maroslele közötti kerékpárút kialakítása.

A megyei önkormányzati képviselő szerint, a magyar vidék fejlesztése nélkül nincs erős, fejlődő Magyarország. Ha a kisebb települések elnéptelenednek, ha a vidék kiürül, akkor az egész ország elgyengül és kiszolgáltatottá válik.

– Makó jó példát mutatott az elmúlt években, hiszen mindannyian tapasztalhattuk, hogy egyre erősebb a helyi gazdaság, egyre élettel telibb a kulturális élet, a város lendületben van. Ezt a lendületet kell továbbvinnünk, és ha lehet, fokoznunk. Végre, megtaláltuk magunkban az erőt, és egyre magabiztosabbak vagyunk. Az elmúlt 30 évben Makónak és a környező kistelepüléseknek inkább a lemondás és a beletörődés jutott. Ma támogatást kapunk, és azt érezzük, hogy a kezünkben a jövőnk. Ha ez így folytatódik, Makó megmutatja, hogy a vidék újra erős lehet – összegzett András.