Makó Színes

Román ételek készültek a Zöldháznál

Immáron nyolcadik alkalommal rendezte meg a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat a gasztronómiai fesztiváljukat, amelyet idén is összekapcsolták a kulturális nappal. A nemzetiségi ételek mellett a finom pálinkák is helyet kaptak.

Igazi román hagyományos reggelivel várták a lelátogatókat a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat a Zöldháznál: a meghívott vendégek és az érdeklődők disznóságokkal – kolbásszal, disznósajttal, sajttal és zöldségekkel – lakhattak jól. A nap első étkezését finom házi pálinkával csapathatták szét az emberek.

Birta Julia Mihaéla, a helyi román nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, a háromnapos rendezvénysorozatot a Bethlen Gábor Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázati forrásból tudták megszervezni. Csütörtökön a József Attila Városi Múzeumban egy kiállítás nyílt meg festményekből és hagyományőrző népviseletekből, pénteken egy konferenciát tartottak az intézményben: az előadást Florin Cioban, az ELTE-BTK Román Filológia Intézmény lektora adta és a román anyanyelv fontosságáról beszélt.

navigate_before
navigate_next

Szombaton pedig a hagyománnyá vált gasztro-és kulturális nappal zárult a program. A Zöldháznál finomságok készültek a grillrácson és a bográcsokban is: a nagyszentmiklósiak mititeit, vagyis mícset sütöttek grillen, a pécskaiak csorba levest főztek, az elekiek és a makóiak pörköltet rotyogtattak a bográcsba, míg a nagylakiak gőzgombócot készítettek. Édességekből sem volt hiány, hiszen diós, mákos és túrós tekercset is hoztak az aradiak. A nap folyamán az aradi Zarandu együttes is színesítette a programot.

– Az utolsó ciklusunkban ez volt az utolsó nagy programunk. Azt gondolom, az elmúlt 5 során a rendezvényeink magukért beszéltek. Mindig arra törekedtünk, hogy a eseményeink nyíltak legyenek. Az itteni lakossággal megismertettük a román gasztronómiát, a hagyományokat, a táncot, a zenét és a kolindát is – fogalmazott Birta Julia Mihaéla.