Hírek

Rommá verte Európát Magyarország

Mind éves, mind pedig negyedéves alapon a kontinens legjobb teljesítményét mutatta Magyarország a második negyedévben – derül ki az Eurostat szerda délelőtt közzétett jelentéséből, amelyet a portfolio.hu tett közzé. Vagyis továbbra is arról beszélhetünk, hogy ugyan a nyugat-európai gazdaság érezhetően lassul, Magyarország kifejezetten ellenálló ennek a lassulásnak, a régiós versenytársak sem tudják velünk felvenni a versenyt.

A KSH reggeli publikációjából már kiderült, hogy a magyar gazdaság a vártnál jobban teljesített a második negyedévben. Az 5,1%-os növekedés ugyan lassulást jelentett az év elején látott 5,3%-hoz képest, de ennek mértéke lényegesen kisebb volt, mint amire előzetesen számítani lehetett.

Ha az Eurostat szerda délelőtt közzétett jelentését nézzük, akkor az látszik, hogy (az eddig elérhető adatok szerint) éves és negyedéves alapon is a kontinens élén volt Magyarország. A tavalyi második negyedévhez mért 5,1%-os növekedésünket igazából megközelíteni sem tudták, Románia 4,6 százalékkal került a második helyre, míg Lengyelország 4,1 százalékkal növekedett. A lista végén Olaszország szerénykedik, mely csak stagnálni tudott éves alapon is, de a német 0,4%-os növekedés sem volt túl izmos.

Negyedéves alapon a magyar gazdaság 1,1%-kal tudott bővülni, ez szintén az első helyet jelentette Románia, Litvánia és Finnország előtt. A lista alján a brit és a német gazdaság állt, melyek zsugorodtak az első negyedévhez képest, vagyis egy lépésre kerültek a technikai recessziótól, ami akár a harmadik negyedévben bekövetkezhet.

Természetesen a ma megjelent előzetes adatokban még nem szerepel minden tagállam adata, de így sem kell különösebben aggódnunk. A későbbi frissítések után legfeljebb az ír gazdaság kerülhet elénk, mely az első negyedévben 6,3%-kal nőtt, ha nem húzta be nagyon a féket, akkor jó eséllyel előttünk lesz majd végül. A máltai GDP az év elején 4,8%-os növekedést mutatott, vagyis nekik már gyorsulni kellene ahhoz, hogy az első helyről letaszítsanak. Negyedéves alapon Írország 2,4%-kal nőtt az év elején, ők ebben is elénk kerülhetnek még.

A következő időszak legfontosabb kérdése az lesz, meddig tarthat a magyar gazdaság ellenálló képessége Nyugat-Európa erőteljesebb lassulása mellett. A múlt héten már láttunk néhány meglepően gyenge adatot (ipar, külkereskedelem), melyek azt jelezhetik, hogy előbb-utóbb ez a pajzsunk gyengül majd.