Hírek Külföld

Ötszáz migránst hozna Európába két NGO-hajó

Elutasította Olaszország mellett Málta és Spanyolország is, hogy kikötőikben fogadjanak két civil mentőhajót, több mint ötszáz migránssal a fedélzetükön. Németországban viszont a már elutasított menedékkérőkkel van gond, akik egyre nagyobb számban válnak agresszívvá a kitoloncolásuk előtt – adta hírül a Magyar Hírlap.

A Földközi-tengeren tegnap tovább folytatódott a civil mentőhajók veszteglése. Mint megírtuk, az Ocean Viking hétfőn újabb 105 embert vett a fedélzetére, ahol immár 356 migráns tartózkodik. Tegnapi közlésük szerint ezzel elérték kapacitásuk felső határát, ezért a hajó továbbra is biztonságos kikötőt keres. Málta hétfőn másodszorra is elutasította a jármű fogadását. A tengeren tartózkodik több mint egy hete az Open Arms mentőhajó is, amely Spanyolországtól kért segítséget, hogy 31 fiatalkorú migráns partra szállhasson, a madridi kormány ugyanakkor elutasította a kérést.

A két hajó kikötését a bevándorlásellenes Matteo Salvini olasz belügyminiszter is megtiltotta. A Liga kormánypárt vezetője tegnap a Facebookon azt írta, jelenleg is azon dolgozik, hogy megakadályozza az Open Arms és az Ocean Viking fedélzetén lévő több mint ötszáz migráns partra szállását Olaszországban.

Az illegális úton Európába érkező bevándorlók száma egyébként az uniós part- és határvédelmi ügynökség adatai szerint júliusban négy százalékkal, 10 500-ra nőtt az előző havi adatokhoz képest.

A német sajtóban gyakran olvasni a migránsok Németországból való kitoloncolásának meghiúsulásáról, amelynek a Deutsche Welle minapi cikke szerint számos oka van, ezek közé tartozik az is, hogy egyre több elutasított menedékkérő válik erőszakossá a repülőgép fedélzetének személyzetével, valamint a hatóságok munkatársaival szemben. A német belügyminisztériumi adatok szerint 2019 első félévében 335 migráns kitoloncolását utasították vissza német és külföldi légitársaságok pilótái a probléma miatt.

A statisztika szerint ennek hatására három év alatt csaknem a tízszeresére nőtt a kéz- és lábbilincsek alkalmazása a kitoloncolások során, 2015-ben még 135 alkalommal került sor ilyen kényszerintézkedésre, míg 2018-ban 1231-re nőtt az esetek száma. A hirtelen növekedés annak ellenére tapasztalható, hogy a deportálásra várók száma lényegében nem változott.

Az EU soros elnökségét betöltő Finnország migrációs helyzetét vizsgálta friss elemzésében a Mig­rációkutató Intézet. Vizsgálatuk alapján bár felmérések szerint a finn társadalom erősen megosztott a 2015-ben kibontakozott migrációs folyamatok megítélésében, a politikai elit összességében egy liberális bevándorláspolitika mellett tett hitet, és a migrációt alapvetően egy menedzselendő folyamatnak, az érkezettek integrációját pedig csupán egy megoldandó feladatnak tartja. Mindeközben az elemzés szerint világosan látszik, hogy az Európán kívülről 2015 előtt érkezettek az integráció több dimenziójában messze elmaradnak az ideális szinttől. A vizsgálatból kiderül, hogy miközben a tömeges bevándorlás hatására születtek szigorító intézkedések is, a liberális finn bevándorlási modell az összképet tekintve nem változott érdemben 2015 óta.