Hírek Térség Top

Hat pályázat beadásáról döntött a csanádalberti testület

A Magyar Falu Program lehetőségeit célozta meg hat, összesen 120 millió forintos pályázataival szerda esti rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület. Két, összesen 100 milliós pályázatot már korábban beadtak.

Az óvoda udvara fejlesztésére, a temető fejlesztésére, a járdaépítés, – felújítás anyagának támogatására, az önkormányzati tulajdonú utak felújítására, a belterületi utak, terek karbantartásához szükséges eszközök fejlesztésére, illetve a községháza felújítására is pályázik a Magyar Falu Programban a csanádalberti képviselő-testület – döntöttek róla egyhangúlag ma esti rendkívüli ülésükön a képviselők.

Valamennyi pályázatnál a maximális összeget célozták meg. Így az óvoda udvaron kinti játszó elemek elhelyezésére, tároló építésére, kerítés, zöldterület fejlesztésére 5 milliót, a temetőben lévő ravatalozó külső-belső felújítására, vizesblokk kiépítésére és az akadálymentesítésre 30 milliót, járdaépítéshez, javításhoz anyagvásárlásához 5 milliót, a Kossuth Lajos utca szakasza, a Munkácsy utca és a Dózsa György utca szakasza meleg aszfaltos felújítására 30 millió forint támogatást, pótkocsi, fűnyíró, fűnyíró kis traktor vásárlására 15 milliót, a községháza, azaz a polgármesteri hivatal belső villamoshálózata felújítására, bútorbeszerzésére, parkoló kialakítására, melynek árajánlat kérése folyamatban van, 30-40 millió forintot céloztak meg.

A testület egyébként már korábban beadott több pályázatot is a Magyar Falu Program keretében, így az iskola-óvoda épülete energetikai korszerűsítésére, napelemmel való felszerelésére, erre 29 millió 839 ezer 641 forint forintra pályáztak. De egy Széchenyi 2020-as, 71 millió 153 ezer 804 forintos pályázatot is beadtak már egy minibölcsőde létesítésére, egy meglévő épület átalakításával.

Az önkormányzat ahogy tavaly, az idén is adott mind a kilencvennégy érintettnek, gyermekenként tíz-tízezer forintos beiskolázási támogatást.

Az ülésen döntöttek a szeptember 14-i falunapnak programjáról. A község ezen a napon ünnepli fennállásának 175. évfordulóját.