Makó Színes

Egy kínai filmben is feltűnhet a Lenhardt-féle kantár

Makóról egészen Kínáig utazik a makói Lenhardt kantár: az ajándékba vásárolt lószerszám akár egy filmforgatási kellék lehet. Nem ez az első alkalom, hogy egy produkcióban Lenhardt-féle kiegészítőt használnak.

A Trónok harca után egy kínai filmben is feltűnhet a Lenhardt-féle lovas kiegészítő: ahogy ifjabb Lenhardt Béla szíjgyártó elárulta, nemrégiben egy hölgy csipkés kantárt vásárolt ajándékként. Mint kiderült, a lószerszámot Kínáig viszi, ahol akár egy filmforgatáson is felhasználhatják.

– Ez egy felsőbb kategóriás, kézzel készített csipkés kantár volt, sallangdíszítéssel. Gépi varrás egyáltalán nem volt a szerszámban, mindent kézzel oldottunk meg. Egy fűzésekkel díszített, vagyis hagyományos népi motívumokkal tarkított kantárról beszélünk. A fülrózsát is bőrből alakítottuk ki. A sallang is picit nagyobb méretű, úgynevezett tulipános oldalsallang, amelynek az oldalsó csüngői is külön voltak befűzve – ismertette a kantárt a szakember.

 

Mint mesélte, a hölggyel való beszélgetés során kiderült, hogy a vásárló lovakkal foglalkozik és Kínában is ez a munkája, más, nevesebb magyar lovasokkal egyaránt. A kint élő magyarok a kínaiakat a helyes lótartásra és a lovakkal való bánásmódra tanítják.

– Odakint a filmekben átlagemberek forgatják le a nehezebb részeket, nem kaszkadőrök. A filmes lovakkal a bánásmód is elég brutális, nagyon el vannak maradva ezen a téren. Nagyon sok alapszintű dolgot kell megtanítani nekik – mesélte Béla. – Régebben olvastam, hogy a Ben-Hur forgatása alatt több száz ló pusztult el, a csatajelenetek élőben mentek. Kínában is ugyanez van.

Két évvel ezelőtt a Trónok harcában tűnt fel a Lenhardt-féle szügy: a szíjgyártó úgy véli, a magyaros stílus a lószerszámokban egyfajta komolyságot mutat. Az angolszász fantáziasorozatban is a főúri pompát egy magyaros stíluson keresztül mutatták be.

– Ez a stílus szinte mindenhol be tudja mutatni a gazdagságot, a tehetősséget, egy kicsit az elitséget tükrözi. Más nyugati világban ez nem jellemző. Egy angol vagy német területen egyszerű díszvarrások vannak, keleten még egyszerűbben oldják meg. Ez nekem azt is mutatja, hogy ez a fajta munka időigényes, ezért nagyon kevesen vállalnak például ilyen sallangkészítést – fogalmazott a szíjgyártó.