Hírek Térség Top

Családoknak szóló reklámfilm készült Nagyérről

A marosháti tanösvényt immár a családoknak szóló reklámfilm is népszerűsíti.

– Maradt még ki forrás a tanösvény építésére, azaz a turisztikai fejlesztéses pályázat kapott összegből, s erre adtunk be kérelmet, a maradék összeg átcsoportosítására. Ennek érdekében módosítottuk a költségvetést s a támogatási szerződést is az irányító hatósággal. A fejlesztés ugyanis kevesebbe került, mint amit terveztünk. Ez pedig nagy szó manapság, már csak azért is, mert maga a beruházás a tervezettnél magasabb műszaki tartalommal valósult meg – mondta Lőrincz Tibor. Nagyér polgármestere azt is elárulta, hogy a háromszázhetvenezer forintba került film célja, hogy népszerűsítse Nagyért, bemutatva, hogy ha eljön a faluba egy család, akkor mivel tudja eltölteni itt a szabadidejét.

– Nem akartunk túl hosszú promóciós filmet, hiszen nincs az embereknek idegzete, hogy egy 4-5-6 perces filmet nézegessenek. Ez egy másfél perces film, s igyekeztünk benne összeszedni, hogy mindent lehessen látni, ami csak érdekes lehet itt nálunk – tette hozzá Nagyér polgármestere. A filmet a szegedi Znegó Kft. készítette.

A nagyéri reklámfilmet alább nézheti meg, ha még nem látta volna:

Marosháti tanösvény

Marosháti tanösvény bemutatása 🙂

Közzétette: Nagyér Község – 2019. július 1., hétfő

***

Mint ahogy azt korábban megírtuk: fokozatosan épült ki a falusi turizmus infrastruktúrája a községben, miután a nagyéri képviselő-testület 2007-ben döntött arról, hogy ezt fejleszti. Először a harminc személyes Zöld Béka Diákszállást szálláshelyet építették meg, majd a következő évben az Alkotóházat pályázták meg, nyerték el és épült is meg. Azóta túl vannak a 16 ezredik vendégéjszakán, ami jelentős bevétel az önkormányzatnak. Ezt követte a Marosháti Gyalogtúra útvonal, mely megvalósítására a Turisztikai Egyesület nyújtott be. A hat tagú konzorciumnak a nagyéri önkormányzata is tagja volt. Ennek keretében alakítottak ki pihenőhelyet a Zöld Béka Diákszállás előtt – még 2012-ben.

2013-ban LEADER-pályázatot adtak be az Agroturisztikai Bemutató Központ létrehozását célozva meg. Az elnyert 32 és félmillió forintnak köszönhetően ezt 2015-ben adták át. Itt működik a rendkívül népszerű állatsimogató. És itt az a szénapajta, mely nyaranként szabadtéri rendezvények helyszíne is. 2016-ban adták be 5. elemként azt a TOP-os pályázatot, amely a közigazgatási határokon belül már meglévő Gyalogtúra-útvonalakra épülő tanösvények megvalósítását, illetve az egykori Zöldi-féle gőzmalom megmaradt kéménye kilátóvá való átalakítását célozta meg. Az elnyert 128 millió forintból a már meglévő gyalogtúra útvonal mentén három tanösvényt is kialakítottak: pillangó, szikes vizes élőhelyek és színes madárvilág elnevezéssel. A tanösvények mentén tájékoztató táblákat helyeztek el, valamint pihenőhelyeket alakítottak ki. De építettek madárfotózásra alkalmas leseket is. A megépült kilátónál mozgáskorlátozott és családbarát parkolót építettek szelektív hulladékgyűjtő szigettel, padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, esőbeállóval, vízvételi lehetőséggel.