Hírek Külföld

Pelenkás honfoglalás, avagy a magyar bébibumm esete Romániában

Romániában csökkent a születésszám, de nem a magyarok lakta megyékben, ahol az országos átlaghoz képest jóval több gyermek született – írja a Mandiner.

Miközben az összromán lakosság egyre csak fogyatkozik, addig a magyarok teleszülik Erdélyt – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból, amit a Főtér szemléezett. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) összlakosságra vonatkoztatott adatai szerint az év első felében több mint 12500 gyerekkel kevesebb született, mint a tavalyi év első hat hónapjában. Az idei első félévben valamivel több mint 85 ezer gyermek született Romániában, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért csaknem 98 ezerrel.

A szakértők az adatokat elemezve arra figyelmeztetnek – közli a romániai magyar portál – hogy ilyen ütemben haladva 30 éven belül megfeleződhet a romániai kisdiákok száma; ennek egyik jele, hogy a hazai társadalom már most kezd látványosan elöregedni és fogyatkozni.

Az Erdélyre és elsősorban az erdélyi magyarokra vonatkozó statisztikai adatokat elemző Erdélystat közleménye szerint Erdélyben is csökkent 0,7 százalékkal a születések száma az év első felében a tavalyi adatokhoz képest (a halálozások száma is csökkent egy százalékkal), viszont a két magyar többségű székely megyében idén január–május között 4,8 százalékkal nőtt az élveszületések, és 1,7 százalékkal csökkent a halálozások száma. (Ez a 4,8 százalék számszerűen 98 gyerekkel többet jelent a tavalyi adatokhoz képest, összesen 2152 gyerek jött a világra az elmúlt hónapokban.)

Hargita és Kovászna megyében így a népességfogyás mértéke figyelemre méltó mértékben, 17,4 százalékkal csökkent – emeli ki a Főtér.

A szintén jelentős arányban magyar lakta régió, a Partium (Bihar, Szatmár, Szilágy megye) is csatlakozott a portál által „pelenkás honfoglalásnak” nevezett folyamathoz: itt 6,5 százalékkal csökkent a népességfogyás, és 47-el több gyerek jött a világra tavalyhoz képest, összesen 4363 születést regisztráltak. Összerdélyi szinten azonban ugyancsak népességfogyás figyelhető meg: 2019. január–májusban 25256 gyermek jött világra Erdélyben, ami 439 fővel, 1,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi, 2018. január–májusi születésszámnál.

Borítókép: gyerekek a kányádi iskolában (boldogsagora.hu)