Hírek Külföld

Késelés Sydneyben: Allahu Akbart kiabált a férfi, amikor elfogták

Több embert sebesített meg késsel egy 21 éves férfi Sydney belvárosában kedden. Egy nőt hátba szúrt, őt kórházba kellett vinni, egy másikat pedig megölt az egyik közeli utcában – írja az Origo. A merénylőt a járókelők ártalmatlanították, szemtanúk szerint a merénylő a letartóztatáskor azt kiabálta, hogy “Allahu Akbar!”. A támadással kapcsolatban a terrorelhárítás is nyomoz.

A késelő a Clarence és a King Street sarkán kezdett ámokfutásba, amely forgalmas szakasza a belvárosnak. A férfit a járókelők ártalmatlanították, majd megérkezett a rendőrség is, akik őrizetbe vették és a Day Street-i rendőrőrsre vitték. 

A hatóságok közleménye szerint egy 21 éves férfi az elkövető, aki konyhakéssel, maszkot viselve támadt a járókelőkre Sydney belvárosában. A Sydney külvárosából, Marayongból származó férfi hátba szúrt egy 41 éves nőt és megölt egy másik, 21 éves nőt is. Hozzátették, az eset után felállt a helyi terrorelhárítási hatóság is.

A rendőrség egyelőre nem talált arra utaló jelet, hogy a férfi tagja lenne terrorszervezeteknek, ugyanakkor szélsőséges nézeteket vall, és a közösségi oldalai szerint figyelemmel kísérte többek között az új-zélandi terrortámadást is. Hozzátették, ez még csak a nyomozás kezdete, ezek után alaposabban megvizsgálják a kapcsolatait. A mostani merényletben nem voltak társai.

A férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: egyszer ugyanis megszökött egy kórházból, ahol mentális zavarral kezelték. A The Guardian szerint egy nő holttestét is megtalálták közel a merénylet helyszínéhez. Már biztos, hogy a két esetnek köze van egymáshoz. A nő holttestét több mint egy órával az után találták meg a Clarence Streeten, hogy a rendőrök bejelentést kaptak a merényletről. 

Gavin Wood felügyelő a The Sydney Morning Herald című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok közül egy nőt kórházba szállítottak, de az állapota stabil. A BBC információi  szerint a nőt egy közeli szállodából, a Hotel CBD-ből hozták ki. 

A Sky News hírportál szerint a férfi azt kiabálta a rendőrök felé, hogy “Lőjetek le!”. A Sky News riportere azt is  hozzáfűzte, hogy több szemtanú szerint a férfi a letartóztatáskor azt kiabálta, hogy “Allahu Akbar!” (Allah hatalmas),ám ezt hatósági források nem erősítették meg.

A BBC azt is hozzátette, hogy a merénylőt a járókelők teperték le a földre. A The Guardian egy férfival készült interjúban azt írta, ő és a testvére King Street-i irodájuk ablakából látták, ahogyan az emberek pánikszerűen menekülnek az utcán. Azt is elmondta, a késes férfi “szélsőséges” szlogeneket kiabált, de nem volt hajlandó elismételni, hogy pontosan mit mondott.

Hősnek tartják azokat a gyalogosokat, akik felléptek a késelővel szemben még azelőtt, hogy a rendőrség a helyszínre ért volna. Az egyik helyi tévé operatőre a The Guardiannek azt mondta, elképesztő összefogás alakult ki az emberek között, hogy lefegyverezzék a késelőt. Azzal próbálták meg megállítani a férfit, ami a kezük ügyébe került: botokkal, székekkel, tejesrekeszekkel estek neki.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök súlyos aggodalmát fejezte ki a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki azokkal, akik érintettek voltak benne. A rendőrség Twitteren szólította fel a lakosságot, hogy egyelőre kerüljék el a támadás helyszínét.