Hírek Makó

Juhász Tünde: Makó Város Önkormányzata gyermek- és családbarát tevékenységével magasra rakta a lécet

Makó Város Önkormányzata és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közösen mutatta be kedd délután a Családvédelmi Akcióterv 7 pontját a Korona emeleti termében. A szakmai tájékoztatón Juhász Tünde kiemelte: az akcióterv valóságos élethelyzetekre reagál, és valóságos segítséget nyújt, Makó Város Önkormányzata pedig gyermek- és családbarát tevékenységével magasra rakta a lécet.

A megjelenteket Farkas Éva Erzsébet köszöntötte, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hiszen az utóbbi időszakban nagyon sokan keresték meg őket mind szóban, mind pedig írásban arra vonatkozóan, hogy a Családvédelmi Akcióterv kapcsán szakmai tájékoztatót, segítséget biztosítsanak, ezért is indult el ez a kezdeményezés.

A polgármester kiemelte: a családok védelme elsődleges kell, hogy legyen! Beszédében felidézte az önkormányzat a családokat és fiatalokat érintő intézkedéseit, mint például a babakötvények értékének növelését, a Fecskelakás-programot, az ingyenes étkeztetést, az újszülöttek köszöntését, illetve az Makó számít rád! ösztöndíj-programot is, de a játszóterek bővítéséről, a pótnagyik táboráról és a Családbarát fürdő-díjas Hagymatikumról is szólt.

– Makó Város Önkormányzatának tevékenysége magasra rakta a lécet, az kétségtelen: az elmúlt években zajló gyermekbarát, családbarát tevékenység az gondolom, hogy csodálatos összhangot mutat a magyar kormány szándékával és céljaival. 2010 óta Magyarország kormánya kiemelten támogatja a családokat, az elmúlt esztendőben és különösen az idei évben tulajdonképpen fordulóponthoz érkezett a családtámogatás, és olyan konkrét kezdeményezések indultak el, amelyekről ma, ezen a fórumon is szólni kívánunk – hangsúlyozta Juhász Tünde. A Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja továbbá elmondta: soha nem látott lehetőségek állnak ma a családalapítás előtt állók és a gyermekeket nevelő családok előtt, a Családvédelmi Akcióterv 7 pontja pedig valóságos élethelyzetekre reagál, és valóságos segítséget nyújt a családoknak. Juhász Tünde számos számadatot is megosztott a résztvevőkkel, miszerint országosan 6300 babaváró támogatást kötöttek meg, 9000 érvényes nagycsaládos autóvásárlási kérelem érkezett, továbbá örömét fejezte ki, hogy mennyire felkészülten érkeznek hozzájuk a fiatalok, akik tisztában vannak a feltételekkel. Végül kiemelte: a támogatások felülről nyitott pénzügyi kerettel rendelkeznek, így a kormány annyi pénzt biztosít a családok támogatására, amennyire igény van és amennyi szükséges.

Lakatos-Tóth Andor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Makói Járási Hivatalának vezető-helyettese a babaváró támogatásról, a csok-kölcsön és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatás bővítéséről, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról és a 2020. július elsején bevezetésre kerülő nagyszülői GYED-ről tartott előadást. Kelemen Hilda, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának osztályvezetője a négy- vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó-menetességéről beszélt a szakmai tájékoztatón, Tóthné Balázs Andrea a Makói ENI intézményvezetője pedig a bölcsődefejlesztési programról osztotta meg a legfontosabb információkat.