Összesen 141 köbméter kemény lombos szociális tűzifára pályázik Nagyér – döntött róla rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület. Eddig hatvanketten jelezték, hogy igénylik azt.

Bár még a nyári forróság jellemző az egész országban, de a Belügyminisztérium július végén már kiírta az önkormányzatok számára az idei szociális tűzifa pályázatát, melyet augusztus elején kellett beadni.

A nagyéri képviselő-testület, ahogy a makói térségben a többi kistelepülés testületei is – rendkívüli ülésükön döntöttek a pályázat beadásáról, illetve az igényelendő mennyiségről.

– Összesen 141 köbméter kemény lombos fára adtuk be a pályázatunkat, s ehhez köbméterenként ezer forint önerőt, azaz összesen száznegyvenegyezer forint biztosítottunk – mondta portálunknak Lőrincz Tibor. Nagyér polgármestere hozzátette: a községnek kell majd állnia a szociális tűzifa a községbe való szállításának költségét is, éppen úgy, ahogy a korábbi esztendőkben is. Ez utóbbi mértékéről még nem lehet tudni, de várhatóan több százezer forintot jelent majd.

– A helyi rászorulók vagy öt, vagy tíz mázsa tüzelőt kapnak majd. A kiosztandó mennyiség mindig attól függ, hogy hány igénylő felel meg, a helyi szociális rendeletünkben megfogalmazott feltételeknek – mondta a polgármester.

– Tavaly összesen hetvenegyen kaptak szociális tűzifát a községben, az idén eddig hatvanketten jelezték az igényüket, három-négy újabb jelentkezőre azért még számítunk – tette hozzá Lőrincz Tibor.

Tavaly a nagyéri önkormányzat csak az akkor megpályázott és elnyert kilencvenhat erdei köbméter fa hatvan százalékát tudta beszerezni, ugyanis a DALERD, azaz a Délalföldi Erdészeti Zrt. már nem tudta a szükséges mennyiséget biztosítani az önkormányzatoknak. A Nagyérről hiányzó mennyiséget végül Lázár János közbenjárására Mezőhegyesről sikerült beszerezniük.

A szociális tűzifaosztás jelentőségét jól mutatja, hogy az 580-as lélekszámú Nagyéren 160 ingatlanban laknak, s ebből tavaly 71-ben melegedtek az igénylők számára térítésmentesen biztosított fa lángjánál. A rászorulók száma tavalyelőtt is hasonló, azaz hetven körüli volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest