Hírek Térség Top

A fejlesztésekkel ellensúlyozná Nagylak a csökkenő lélekszámot

Hiába fogyatkozott tavaly a nagylakiak lélekszáma ötszáz alá, a község vezetése továbbra is Nagylak fejlesztését tűzte ki céljául, számítva a betelepülő fiatalokra. Számos pályázatuk kedvező elbírálására várnak.

– Csak abban az esetben tudjuk vonzóvá tenni településünket, elhárítva az elnéptelenedés veszélyét, ha mindazokkal a feltételekkel rendelkezünk, amelyek a biztonság, nyugodt életvitelt garantálják – hangsúlyozta még a közelmúltban rendezett falunap ünnepi testületi ülésen mondott köszöntőjében Locskai Zoltán.

Nagylak polgármestere hozzátette: – Amikor vidékre kívánunk költözni, legalább három olyan szempontot mérlegelünk, melyek alapján kiválasztjuk leendő lakóhelyünket. Az egyik a helyi, meglévő ingatlanok ára, a másik a munkahely megléte, vagy elérhetősége, míg a harmadik a közbiztonság helyzete.

– Nagylak mindháromban előnyös helyzetben van és jó adottságokkal rendelkezik. Rajtunk múlik, hogy miként tudunk ezzel élni – hangsúlyozta.

Az orvosi rendelő bővítésének látványterve

2019/2020-ra is további fejlesztésekben gondolkodik a helyi – és jelenlegi – képviselő-testület.

– Ez a két esztendő is a fejlesztések időszaka, hiszen jelenleg is folyamatban van a község pályázatainak elbírálása. Így a Dózsa György Művelődési Ház fűtéskorszerűsítése, illetve az ebbe való eszközök beszerzése, illetve egy közművelődési szakember egy éves munkabérének biztosítása. De felújításra szorul a művelődési ház parkolója és annak belső udvara is.

Pályáztak a Petőfi utca felújítására, egy hússzor-negyven méteres műfüves pálya megépítésére, az orvosi rendelő bővítésére. Már megnyerték a Magyar Falu Programba orvosi műszerbeszerzésére beadott pályázatukat, melynek köszönhetően hárommillió forint értékben vehetnek eszközöket. De pályáztak az egykori iskola tornatermének fűtéskorszerűsítésére, illetve a helyi temető felújítására is – sorolta Locskai Zoltán, Nagylak polgármestere.