Blog

Retró ez az érzés….

Mert az idő azért telik.

Persze, nem mindegy, hogy ehhez a tényhez hogyan állunk. A legideálisabb, ha természetes folyamatként fogjuk fel a változásokat. Nyilván, ezzel lehet dacolni, késleltetni a látható jeleket és a bennünket kevéssé ismerőket akár meg is téveszthetjük – egy ideig. Nagyon jó érzés, ha megdicsérnek bennünket és fiatalabbnak gondolnak, mint amit a személyi igazolvány tényként igazol. A bókokat azért illik helyén kezelni és tisztában lenni, ki és miért mondhatja. (Korodhoz képest nagyszerűen nézel ki, jól tartod magad, letagadhatnál egy tízest stb.) Mindez természetesen igaz is lehet és őszinte elismerés is.

A gondok mindig ott kezdődnek, ha nem ismerjük fel az életkor adta lehetőségeket, de még inkább a korlátokat. Mert van, ami remekül áll a tizenéveseken és –nek, meg van, ami illik bizonyos x után. Ettől még kiválóan érezhetjük magunkat a bőrünkben, sőt. Az jön át a leginkább, ha ezt képviseljük és akkor tök mindegy, mi az igazság meg a divat, egyszerűen az összhang lesz vonzó. És jó látni, hogy ezt sokan tudják, és még inkább megélik. Ezek azok a férfiak és nők, akiknél mintha megállt volna az idő. Én is ismerek párat, és szerintem az egyik titkuk az, hogy humorral és öniróniával képesek szemlélni magukat és a körülményeket. Pedig biztos szaporodnak az éjjeliszekrényen a gyógyszerek, a kozmetikai szerek a polcokon és a halálozási rovatban az ismerősök. Ezek biztos jelei annak, hogy ugyan semmi sem tart örökké, de amíg élünk, addig érdemes optimistán nézni a dolgokat és keresni a lehetőségeket. A különbség annyi, hogy amíg fiatalon ez magától értetődik, később a tudatosságnak kell előtérbe kerülnie. Hogy már nem akarjuk feltétlenül mi megváltani a világot, nem pazaroljuk az időnket felesleges időtöltésekre és személyekre, legkevésbé konfliktusokra és bizonyítást igénylő helyzetekre. És nem azért, mert feladtuk, hanem mert beláttuk és hisszük, lehet ezt másként is. De erre meg kell érni és ezért jó, hogy a korral együtt jó esetben bölcsül is az ember meg higgad és lassul. Ebben mondjuk, segít az itt fáj – ott fáj, meg a tipi-topi érzés, amikor rájövünk, hogy ugyanazt a munkát jóval több idő alatt tudjuk elvégezni. Meg amikor már nem akarunk egy jó buli kedvéért elindulni az éjszakába, vagy ha igen, akkor abból hosszabban regenerálódunk, mint egykor. És már többre becsülünk egy hangulatos otthoni kuckózást, mint egy zajos partit. Néha kell, de egyre ritkábban.

Lehet az ötven az új negyven, meg a négy x a harminc (egy matekos férfi egyszer ezért furcsán nézett), de a vágyaink mutatják, hogy mi az igazság. Egészségmegőrzés, boldog családi pillanatok, szülőkért vagy gyerekért aggódás, nyugdíj-előtakarékosság és társai – mind biztos jelei hogy az idő halad. De azt is, hogy jól van ez így. És kár lenne, csak a növekvő számok miatt kihagyni mindazt a jót, amit az utazás egy-egy megállója tartogat.

Ismerem a Futrinka utcát, van még bakelit lemezem és volt pilóta sapkám? Igen és imádtam mindet sok más egyébbel együtt.

És állok elébe, mit tartogat a jövő nekem.