Egy 27 éves szudáni migráns a franciaországi Calais egyik uszodájában rátámadt egy 12 és egy 13 éves gyerekre. Az egyik kisfiút összefogdosta. A zaklatót elfogták a rendőrök, majd le is tartóztatták. Az ellene indított eljárás még nem kezdődött meg.

A Les Valeurs Actuelles című konzervatív hetilap számolt be arról az elképesztő esetről, amely Calais-ban történt a múlt hétvégén.

Szombat délután a calais-i ICÉO uszodában egy 12 és 13 éves gyerekre támadt rá egy 27 éves szudáni migráns. A migráns az egyik gyerek nadrágjába nyúlt, és megfogta a nemi szervét. A tettenérést követően a migránst letartóztatták, a területileg illetékes Boulogne-sur-Mer-i bíróság soron kívül dönt ügyében a napokban. Az általános felháborodást kiváltó esetről beszámolt a La Voix Du Nord című regionális napilap is.

A mértékadó, konzervatív „Les Valeurs Actuelles” hetilap úgy értékeli a jelenlegi helyzetet, hogy a migránsok által elkövetett szexuális bűncselekmények száma aggasztó méreteket öltött Calais-ban.

Az Origo ezzel összefüggésben a Németországban történt szexuális indíttatású bűncselekmények elszaporodásáról is írt nemrégiben, amely miatt súlyos társadalmi válság alakult ki az országban.

Calais-ban 2018 októberében egy 34 éves francia nő esett áldozatul: több migráns is megerőszakolta. Bár Emmanuel Macron államfő megígérte, hogy felszámolja a calais-i migránsdzsungelt, és a hivatalos jelentések alapján ez meg is történt, a Les Valeurs Actuelles forrásai szerint még mindig 500-600 rendőr teljesít szolgálatot az egykori migránsdzsungel környékén, ami arra utal, hogy a helyzetet nem sikerült konszolidálni, sőt, a Liberation című napilap értesülése alapján legalább ugyanennyi migráns tartózkodik még mindig a környéken. 

Calais-ban a lakosság változatlanul félelemben él, mert a migránsok újra és újra felbukkannak, ahogy az uszodai eset is mutatja, már a gyerekek sincsenek biztonságban.

A calais-i helyzettel az Origo többször is foglalkozott korábban, megírtuk például, hogy a brexit miatt várhatóan egyre több migráns igyekszik Angliába szökni, emiatt fokozódik a migrációs nyomás, amelyből az ott élő franciáknak már nagyon elegük van. 

A 89 éves Francis – aki 70 éve él Calais-ban – elmondta a Libérationnak, hogy ez az áldatlan állapot már vagy 20 éve tart, és igaz ugyan, hogy a 2016-os több mint 10 ezres migránsdzsungelhez képest a helyzet változott, még mindig nem oldódott meg.

Egyesek szerint bármit tesz a rendőrség, a migránsok folyamatosan visszatérnek Calais-ba. 

Ezt mutatja a Twitteren terjedő videofelvétel is, amely alapján a migránsok ismét kezdenek visszaszivárogni Calais-ba, mert egy megegyezés nélküli EU-ból való brit kilépés esetén várhatóan még jobban megszigorítják majd az Angliába történő belépés szabályait, ezért abban reménykednek, hogy most még sikerül átjutniuk a csatornán.

A „24hinfos” nevű internetes hírforrás szerint augusztus 3-án egy 12 főből álló migránscsoport próbálta gumicsónakon átszelni a La Manche csatornát, de a calais-i parti őrség elfogta őket. 

Független elemzők szerint a helyzet és a migrációs nyomás a brexitig növekedni fog, de azt követően sincs semmilyen garancia arra, hogy a helyzet megoldódik, és csökken a migránsok száma Calais-ban.

 

 

Forrás: Origo |Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest