Szerda este Böröcz László a Fidesz frakcióhelyettese volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége, ahol érdekes szempontból közelítette meg az Origo által feltárt, Gyurcsányé korrupt asszisztensének ügyét. Feltette a kérdést, miszerint vonható-e bármiféle párhuzam aközött, hogy Gyurcsányné lett az Európai Parlament egyik alelnöke, miközben a terhelt múltú, portugál Jose Alberto Alves Pereira lett az asszisztense. A felvetésről megkérdeztük Farkas Örst, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatóját, aki elképzelhetőnek tartja ezt a forgatókönyvet, igaz, szerinte ennél bonyolultabb a dolog – írja az Origo.

Piszkos alku lehet a háttérben

“Az igazi kérdés az, hogy miért alkalmaznak Dobrev Kláráék egy ilyen hátterű korrupt politikust, tanácsadót” – tette fel a kérdést Böröcz, aki ezt követően egy sötét háttéralku lehetőségét vázolta fel. 

Felmerül a kérdés, hogy ez volt-e a deal, hogy ő alelnök lehessen a szocialista frakcióban vagy ez volt a deal, hogy a fideszes képviselőket nem szavazták meg a bizottságokba. – érkezett a felvetés, miszerint Gyurcsányné nem önszántából és jókedvéből foglalkoztatja a korrupt portugál tanácsadót, hanem sokkal inkább önös politikai érdekei miatt. 

A Demokratikus Koalíció és az ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre hajlandó – jelentette ki a fiatal országgyűlési képviselő, aki szerint Gyurcsányéknak semmi nem drága, még ezt is vállalták.

A politikus úgy látja, Gyurcsányék úgy kerülhettek a képbe, hogy a portugál szocialisták már nem akarták foglalkoztatni Alves Pereirát, hiszen kellemetlenné vált számukra a személye. “Gyurcsányné asszisztensének szeptember 2-án jár le a szerződése, amivel éppen meglesz a 10 éves szolgálati jogviszonya” – emlékeztetett Böröcz, hozzátéve, hogy ebben az esetben vaskos nyugdíj fog érkezni a bankszámlájára. A politikus szerint nehezen hihető, hogy a DK-nál nem tudtak Alves Pereira múltbéli ügyeiről.

Csend az ellenzéknél

Pedig Gyurcsányék éppen ezzel érveltek első cikkünk megjelenését követően. “Mindezzel együtt köszönjük, hogy az Origo felhívta a figyelmünket arra, hogy Jose Alberto Alves Pereira ellen korrupció gyanúja miatt eljárás folyik. Mi ezt nem ismertük. Az Origo tájékoztatását követően a szükséges jogi lépéseket megtesszük annak ellenére, hogy a szóban forgó munkatárs határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár.” – ez állt közleményükben, ami után a némaság lett úrrá az ellenzéken.

Egyedül Ujhelyi István, a szocialisták uniós képviselője reagált valamiféleképpen a durva korrupciós ügyre, akkor is a HírTV kérdésére. 

Annál korrektebb választ, mint amit adott a DK, nehéz megfogalmazni. Én az Európai Parlament működését ismerve azt tudom mondani, hogy megjelennek egy-két hónapra más nációjú országból szakértők egy képviselőnél, az nem szokatlan. A DK szerintem egyértelmű választ adott erre. – eképpen mentegette a DK-t az MSZP-s politikus, aki egy szóval sem érintette, hogy a “más nációjú országból érkező” szakértő több tízezer eurót lophatott el.

Feltehetően nem véletlen, hogy Ujhelyi még ebben a kínos ügyben is kiállt Gyurcsánynéék mellett, hiszen egy frakcióban foglalnak helyet az Európai Parlamentben, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D).

Internacionalista tempó 

Valami hasonlóra jutott Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója is, aki az Origónak nyilatkozva azzal magyarázta a történteket, hogy a baloldalra a mai napig jellemző a Szovjetunióban megszokott internacionalista, poszkommunista tempó.

Az elemző állítását kibontva azt mondta, hogyha valamelyik országban bajba kerül egy “szocialista, vagy kommunista párt”, akkor más országból érkezik a segítség, együttes erővel simítják el a kellemetlen ügyet. 

„Dobrev Kláráék ebben a rendszerben kiválóan tudnak dolgozni, hiszen ez a világ otthonos számukra, még a rendszerváltás előtti időkből.”

Farkas aláhúzta, hogy Gyurcsánynéék most, hogy betették a lábukat az Európai Unióba, ugyanezt a világot szeretnék felépíteni.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a Böröcz László által felvetett alku reális felvetés lehet-e, úgy válaszolt, “abszolút elképzelhetőnek tartja.” Hozzátette, feltehetően Gyurcsánynénak nem magától jutott eszébe, hogy egy portugál férfit alkalmazzon, hanem minden bizonnyal egy alkunak az eredménye volt.

Annál azonban – az előzőekben elmondottak miatt – összetettebbnak látja az ügyet, minthogy kizárólag a S&D alelnöki tisztség miatt történt volna mindez. Éppen ezért úgy látja, a Demokratikus Koalíció közleményében foglaltak nehezen hihetőek, hiszen uniós berkekben “mindenki tudta, miért kellett Alves Pereiranak távoznia a korábbi Európai uniós pozíciójából.” Ujhelyi reakciója kapcsán elmondta, a baloldali pártoknál nem tekinthető szokatlannak, hogy a korrupciós ügyekben összetartanak. Gondolatmenetét ismét az internacionalista tempóval támasztotta alá, hangsúlyozva, hogy a baloldallal szemben a jobboldali pártok a saját honfitársaikat szokták előnyben részesíteni. “Ez az internacionalista, kommunista hozzáállás az ennek a világnak a sajátja.” – mondta végezetül.

 

Forrás: Origo | Borítókép: archív fotó, MTI Fotó/UJVÁRI SÁNDOR.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest