Hírek Térség Top

Két ütemben újulnak meg a Pitvaroson átmenő utak

Idén felújítják a Pitvaros, Ambrózfalva közti utat, jövőre pedig a Pitvaros, Csanádalberti közöttit. A Magyar Falu Programban olvasható, hogy Pitvarostól egészen Tótkomlósig felújított úton lehet majd közlekedni.

Nyolcvankilenc szakaszon újítanak fel 250 kilométer utat az országban a Magyar Falu programban. Az első, most kezdőd ütemben, a megyében négy útszakaszt korszerűsítenek. A makói járásban ez a Tótkomlós-Pitvaros, illetve a Pitvaros-Makó-Rákos közti összekötő utat érinti, összesen 3 ezer 979 méteren.

– Jelenleg folyamatban van a pitvarosi körforgalomból egészen Ambrózfalva Nagyér felőli széléig az útfelújítás – erősítette meg értesülésünket Radó Tibor. Pitvaros polgármestere hozzátette, hogy mivel az útpadkát is felújítják (itt majd kavicsos útpadka lesz), így ott megkezdték a munkálatokat akadályozó növényzet kivágását. Azaz egyelőre nem a kerékpárút építéséről van szó, annak a pályázatát csak most adják majd be.

– Idén Pitvarostól Ambrózfalváig, jövőre Ambrózfalvától Nagyéren át a megyehatárig újítják fel az utat. Hogy a szomszédos Békés megyei résszel mi lesz azt nem tudjuk, azt a szomszédos megye intézi. (A Békés megyei, Tótkomlósig tartó rész elég jó állapotban van, egy egészen rövid szakasz kivételével, míg a Csongrád megyei szakasz nagyon elhanyagolt – a szerző.)

– Az útépítésekkel kapcsolatos, a Magyar Közútnál tartott, területátadási egyeztetésen az hangzott el, hogy jövőre a másik irányba, azaz a pitvarosi körforgalomtól Csanádalberti felé tartó utat is felújítják, egészen a buszfordulóig – árulta el Pitvaros polgármestere. Hozzátette, hogy jövő karácsonyig a falun átmenő mindkét, négy számjegyű utat mind a négy irányba felújítják, illetve megépül a kerékpárút is.

***

Az országos közúthálózaton 2010 óta összesen 5500 kilométernyi utat újítottak fel mostanáig, összesen csaknem 690 milliárd forintból. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, hogy a felújítások a következő években is folytatódnak. A állam központi költségvetési forrásokból, a Magyar Falu programban évente 50 milliárd forint értékben indítja ezeket a programokat, és elsősorban a mellékutakat újítják fel a keretből. Ezzel a vidék népességmegtartó képessége szempontjából kiemelten fontos összekötő és bekötőutak rendbetételére lesz lehetőség, ami a későbbiekben a Magyar Közút Nzrt. üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd.

A Magyar Falu programban szereplő beruházások első ütemében országosan egyébként összesen 89 szakaszon kezdenek dolgozni.

Csongrád megyében még másik három helyszín is érintett, így a Nagytőke–Szentes összekötő út 3 ezer 723 méteren, míg a Soltvadkert-Szeged összekötő út 3 ezer255 méteren, míg a Tiszaújfalu és Csongrád közötti szakaszt 2 ezer 270 méteren újul meg. A munkák nagyságrendjétől függően 30-180 nap alatt végezhetnek a szakemberek a teljes felújítással. Ahol kell, új alapréteget építenek, a rossz burkolatot elbontják és új teherbíró pályaszerkezetet építenek. Az megújuló útra új kopóréteget terítenek, arra pedig új burkolati jeleket festenek. Az út menti területeken is elvégzik a szükséges munkákat, így az árkok tisztítását, a vízelvezetés helyreállítását. De új közlekedési táblákat is kihelyeznek. Általában félpályás korlátozás mellett zajlanak majd a munkálatok.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos egyébként korábban közölte, hogy a Magyar Falu program célja, hogy megállítsák a kistelepülések fokozott népességelvándorlását, és ezt komplex módon tegyék. Ezért nem egy-egy célterületet fejlesztenek. A programban 150 milliárd forintból támogatják az ötezer lakos alatti települések fejlesztését.