Belföld Hírek

Ellenzékváltó hangulat van ma Magyarországon

Önkormányzati választásokra készül az ország, s bár az eseménytől több, mint két hónap választ el minket, a közvélemény-kutatási adatokra pillantva nemigen téved az, aki a Fidesz–KDNP-re fogad október 13-a győzteseként – hangzott el a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában – írja a hirado.hu.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, városonként, falvanként, régiónként változhat a pártreferencia eloszlása, az intézet előrejelzéseivel kapcsolatban ezért óvatosan kell bánni. A biztos és aktív szavazók körében 40 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP.

Ez azért is döbbenetes adat, mert kevés idő van már az önkormányzati választásokig, illetve azért is, mert az európai parlamenti választások eredményei a kormánypártoknál nem hoztak változást, míg az ellenzékieknél annál nagyobbat.

Az ellenzéki pártok közül az EP-választásokon a Demokratikus Koalíció szerepelt a legjobban, a friss felmérési adatok alapján viszont a DK és a Momentum fej fej mellett van most.

Az ellenzéki alkudozások a következő két-három hétben Budapesten lesznek érdekesek, de nagy valószínűséggel október 13. előtt, az aláírásgyűjtési időszakban olyan események történnek majd, amelyek arra mutatnak, hogy az ellenzéki pártok nem érdekeltek az összefogásban – ez csak egy álca.

Ez a politikai álca pont arra jó, hogy leplezzék saját választóik előtt gyengeségeiket. Addig, amíg van egy politikai erő, amelynek ekkora előnye van, nehéz megjósolni, hogy van-e egyáltalán más erők számára olyan politikai stratégia, amellyel versenyben tudnának maradni. Egyelőre inkább úgy tűnik, lecsúsznak a politika térképéről.

Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója szerint egy nagy előnyt mindig nehéz megtartani, akár politikáról, akár sportról legyen szó. A Fidesz–KDNP 13 éve vezeti a népszerűségi listákat, amely nem véletlen, hiszen ez a valóságot tükrözi. Jelenleg nem lehet kormányváltó hangulatról beszélni, annál inkább van most szó ellenzékváltásról.

Korábban az ellenzéki pártok között első helyen állt a Jobbik, követte a DK és az LMP, a lista végén pedig a Momentum stb. állt. Az EP-választás után átrendeződött az ellenzéki oldal, hiszen megerősödött a DK, a régi ellenzéki erők rovására. A kérdés, hogy fennmarad-e ez az állás, vagy változik – fejezte be Kiszely Zoltán.