Hírek Színes Térség Top

Nincs kilincs a kiszombori kincses útvesztőn

Ha lenne, bizony egymás kezébe adnák a kukorica útvesztőben. Mivel nincs, így a belépők csak remekül bolyonghatnak az öt hektárnyi kukoricába vágott utakon, akár két órát is eltöltve az embernél magasabb tengeri között. Ariadné fonala helyett a terület, okostelefonon is elérhető térképe jelenthet nekik némi segítséget.

Időnként kincskeresők árasztják el, akik keresik, kutatják azt a kincset, melyet – állítólag – itt a Maros folyása menti mocsaras vidék egyik kis szigetén rejtett el a törökök elől menekülő Temesi Attila királyi bíró. Az idei útvesztő fesztivál témája egyébként Kiszombor újjátelepítése 300 évfordulója (ezért van az útvesztő térképén az 1719-es évszám) is.

A hétfőtől csütörtökig délután 4 és 8 óra, péntekenként és szombatonként délután 4 óra és éjfél, vasárnap délután 4 és este 8 óra között látogatható útvesztő a megszokott helyen, az óbébai úton, a településtáblától két és fél kilométerre található, könnyedén megtalálható, hiszen a 43-as főútról Kiszomborra bekanyarodva sűrűn kirakott táblák jelzik az irányát és a távolságát is.

A Kiss Mária Hortensia Honismereti kör körülbelül öt kilométer hosszú kukorica-útvesztőjébe hétköznap is nagy kedvvel érkeznek a látogatók, hogy nagy lelkesedéssel induljanak el. Ki kijutni, ki eltévedni. Mert ez utóbbit is lehet, már ha igyekszik és ráérzésből megy az ember. Nem könnyű a sűrűben, mert a Bajnóczi János által tervezett útvonal igencsak kacifántos. Talán ennek is tudható be, hogy néhányan nem a kijáraton, hanem a bejáraton tűntek fel újra, Legalább kétórás bolyongás után. Persze őket a kör tagjai gyorsan visszaküldték, hogy keressék meg a közeli (percek alatt elérhető) kijáratot.

navigate_before
navigate_next

 

 

– Vannak visszajáró vendégeink, azaz olyanok, akik nem adták fel, hogy nem találták meg a kincset, hanem tovább kutakodnak. Idén eddig körülbelül ezerötszázan jöttek el ide, számukat nagyban befolyásolta hol a nagy meleg, hol pedig a heves esőzés. Ötven hatvanan pedig a kincskeresésre is regisztráltak. Mind a két kincskereső napon rá is bukkantak, Azt azt követő kincskereső napokat azonban elmosta az eső – árulta el Endrész Erzsébet. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke a hétvégéken tematikus napokat rendeztek, ebből még hátra van az augusztus 10-i ősmagyar, illetve a 17-i ráadás nap.

A sűrű és magas kukoricában tényleg el lehet veszni. Piros körrel jelöltük az egyik látogatót

Az útvesztő térképét rajzoló Bajnóczi János, a kincskeresésről is elmondott érdekes részleteket, de ezt itt most nem áruljuk el. Csak annyi belőle, hogy a 10 kincs nem az útvesztő járható vonalában rejtőzik. És eddig a legügyesebbek is csak hetet találtak meg közülük. Akad olyan makói csapat, mely tagjai eddig még nem jutottak el az útvesztő végéig, így szombatonként vissza-visszajárnak.

– Nem voltunk még az útvesztőben, ugyanis a gyermekeim még túl kicsik voltak hozzá. Most azonban már nekivágunk velük és a nagymamával – mondta a makói Nagy-Györgyné Aliz, aki a négy és másfél éves gyerekekkel, Mátéval és Dáviddal valamint a nagyival, Bajusz Tamásné Katival vágott neki az útvesztőnek. – Kíváncsiak vagyunk, hogy kitalálunk-e – mondta.

Kitaláltak, igaz kicsit el is fáradtak a nagy-nagy bolyongásban.