Hírek Makó

Farkas Éva Erzsébet: a fejlődés elképzelhetetlen együttműködés nélkül

Czirbus Gáborral és Gáspár Sándorral tartott fórumán a polgármester hangsúlyozta: ugyan vannak viták a képviselő testületben, de a város fejlődését érintő kérdésekben mindig együtt tudtak működni, és ez a jövőben is nélkülözhetetlen lesz.

– Arra tettünk esküt, hogy a makóiakat szolgáljuk, a város fejlődéséért, együttműködve a lakosokkal. – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet a mai lakossági fórumon. Mint elmondta, ez az elmúlt öt évben jól is működött, bár mint mindenhol, így Makón is vannak a képviselők között viták, de a város fejlődését érintő stratégiai kérdésekben egyetértés volt, ez pedig az egyik legfontosabb üzenete az elmúlt öt évnek, és ugyanígy nélkülözhetetlen lesz a jövőre nézve is.

A polgármester kiemelte, a város sikerének az is a kulcsa, hogy a magyar kormány partnernek tekinti a városvezetést, és a térség országgyűlési képviselője is maximális támogatásáról biztosította Makót.

Czirbus Gábor a saját körzetét érintő fejlesztések közül a játszóterek létesítését és bővítését emelte ki, amelyhez rendszeresen hozzájárult a saját képviselői keretéből is. Mint mondta, hatalmas a körzete, több kisebb városrésszel, de igyekezett mindenkinek segíteni, ami a járdaprogram beruházáson is látszik, jutott belőle mindenhová.

A csapadékvíz elvezetést érintve hangsúlyozta, ez a következő ciklus nagy kihívása lesz, mert azt városi szinten kell átdolgozni, komoly munkát kell belefektetni, és megkeresni rá a forráslehetőségeket.

Czirbus Gábor sokat foglalkozik a várost érintő hulladékgazdálkodási kérdésekkel is, és mint elmondta a szolgáltató állítja, Makó országosan is egyedülálló lehetőségeket alkudott ki, mégis kevésbé használják ezt ki a lakosok.

– Évente 52 alkalommal elviszik a zöldhulladékot is, havonta egyszer a szelektívet, negyedévente lehet házhoz menő lomtalanítást kérni díjmentesen. Nem értem meg azokat, akik az éj leple alatt kihelyeznek kanapékat. – fogalmazott, hozzátéve, hogy az illegális szemetelés is komoly probléma, ennek érdekében több új kamerát fognak kihelyezni és régieket is áthelyezni.

 

navigate_before
navigate_next

 

Gáspár Sándor is érintette a csapadékvíz elvezetés témáját, hiszen a rendkívül nagy mennyiségű csapadék miatti vízkár részben az ő körzetét is érintette. Ezzel kapcsolatban kiemelte, a Nagyér-csatorna tekintetében korábban azon a véleményen volt, hogy azt be kellene fedni, ám szakemberekkel beszélve arra jutott, hogy azt nem szabad, mert utána nem lehet rendesen takarítani.

Az ráadásul több más csatornába is becsatlakozik, amiket ha nem takarítanak, akkor a város hiába teszi a hozzá tartozó részen. Ennek a kérdésnek a megoldásához mindenesetre Lázár János segítségét is kérte, mert a város forrásaira szerinte máshol is van szükség.

– A saját költségvetéséből Makó ezt nem tudja megvalósítani, hiába is erőlködünk, elég sok mindenre kell itt a pénz, fejlesztésekre, működtetésre, ezt a város nem tudja kigazdálkodni. – hangsúlyozta.

A járdaprogram kapcsán elmondta, az igen jól haladt a körzetben, úgy látja, ha a következő ciklusban is folytatódik, akkor jó eséllyel a rossz járdák problémája teljesen megoldódhat.