Kiemelt hírek Térség

Ellenőrizték a földeáki sportcsarnok kivitelezési tervét

A projektmenedzser azt ígéri, hogy egy héten belül átadja azokat a beruházási ügynökségnek. Csak ezt követően indulhat az évek óta húzódó építkezés a helyi iskola udvarán. A képen a látványterv.

Úgy tűnik, még mindig van olyan földeáki, aki nem hisz abban, hogy valaha is megépül az iskola udvarára tervezett sportcsarnok. Az önkormányzat ugyanis hivatalos Facebook oldalán tette közzé azt az információt, melyet a legutóbbi falugyűlésen, illetve számos korábbi fórumon is megtett. Mégpedig az hogy nem a földeáki önkormányzat a sportcsarnok építés beruházója, nem az önkormányzat írja ki a közbeszerzést, nem az önkormányzat választja ki a kivitelezőt és egyáltalán nincs semmiféle ráhatása az építés menetére. Azt kiemelt állami beruházásként a Magyar Nemzeti Sportközpont és az sportcsarnokok építésére létrehozott állami beruházási ügynökség végzi.

Keresztes Richárd projektvezető az önkormányzat érdeklődésére közölte, hogy a kiviteli tervek ellenőrzése megtörtént, s megígérte, hogy azokat várhatóan egy héten belül átadja a Beruházási Ügynökségnek. S ennek megtörténtéről a földeáki önkormányzatot is tájékoztatja.

Mint korábban arról beszámoltunk róla a Návay iskola udvara Gagarin utca felőli szélén épülhet meg a földeáki sportcsarnok, mely építési engedélyre benyújtott terveit nemrégiben megkapta az önkormányzat. A sportcsarnok építése majd két évet csúszott eddig, először a kisebb sportcsarnok szerepelt a kormányhatározatban, majd amikor ez kijavították, a tervezőmérnök tervezte rossz helyre.

Ide, a Návay iskola Gagarin utcai kerítése mellé épül meg

A helyszíni szemle során ugyan a polgármester és az alpolgármester/iskolaigazgató közölte vele, hogy azt az iskolaudvar Gagarin utcai szélére kellene elhelyezni, a tervező mégis az udvar közepére helyezte el. Így oda csak az iskola kinyitásával lehetett volna bejutni. Márpedig a csarnok nem csak az iskolai testnevelést, de a közösségi, családi rendezvényeket is szolgálná. A község jelzésére végül – nagy küzdelem után – a tervező a megfelelő helyre „tolta át” a tervet, ennek közel 10 milliós költségét végül a földeáki önkormányzatnak kellett állnia.

A tornacsarnok építés csúszását az is okozta, hogy az eredeti kormányhatározat szerint nem a község álta kért és az iskolai gyermeklétszám által indokolt „C” típusú, 20×40 méteres küzdőtérrel rendelkező sportcsarnok, hanem egy kisebb épült volna meg. A község vezetése Lázár János országgyűlési képviselő hathatós támogatásával végül elérte, hogy a kormány új, a földeákiak igényének megfelelő sportcsarnok építését jelölte meg célként. Az eredeti becslések szerint költségeit másfél évvel ezelőtt 500-700 millió forint közé becsülték, azonban az építőanyagárak és a munkabérek emelkedése miatt mára ez akár 800 millió – 1 milliárd forint is lehet.