Belföld Hírek

A diákmunka hasznot hoz a nemzetgazdaságnak

Egyre több diák vállal munkát a nyári szünetben. A diákmunka a munkaadók és a nemzetgazdaság számára is hasznos. A diákok tartalékot is jelentenek a munkaerőhiány orvoslására, és a szabadságolás alatt is helyettesítik az állományt. A diákoknak azonban érdemes tisztában lenniük a legalapvetőbb szabályokkal, lehetőségekkel és kötelezettségekkel – írja a Magyar Hírlap.

Az országos statisztikák szerint tavaly körülbelül háromszázezer tizenöt és huszonnégy év között fiatal dolgozott nyáron. Csak a Prohuman Diákmunkán keresztül több mint hatezer diák talált munkát, idén pedig további húszszázalékos növekedés várható. A diákmunka a munkaadók és a nemzetgazdaság számára is hasznos. Mint azt Juhász Csongor a Prohuman HR-szolgáltató ügyvezető igazgatója elmondta, a diákok bizonyos területeken tartalékot is jelentenek az általános hazai munkaerőhiány orvoslására, illetve a nyári szabadságolás ideje alatt sok esetben szezonálisan helyettesítik az állandó állományt.

A diákoknak érdemes ugyanakkor tisztában lenniük a legalapvetőbb szabályokkal, lehetőségekkel és kötelezettségekkel. Az egyik legfontosabb szempont a biztonság: csak megbízható iskolaszövetkezeteken keresztül érdemes nyáron munkát vállalni. A munkaerőkölcsönző cég felhívja a fiatal álláskeresők figyelmét arra, hogy a diákoknak érdemes tisztában lenniük a legalapvetőbb szabályokkal, lehetőségekkel és kötelezettségekkel. Az egyik legfontosabb szempont a biztonság: csak megbízható iskolaszövetkezeteken keresztül érdemes a nyáron munkát vállalni. Véleményük szerint, a DIÁKÉSZ weboldalán szereplők biztosan betartják a szabályokat. Az álláskereső jó ha figyel a papírmunkára is, a regisztráció során minden munkához szükséges dokumentum kitöltése fontos. Lényeges, hogy kérjenek másolatot ezekből, és tájékozódjanak, hogy milyen összegű tagsági díjat vonnak le a fizetésükből. A diákmunkát végző fiatal nem jogosult fizetett szabadságra, fizetett betegállományra vagy táppénzre, fizetett ünnepre csak akkor, ha dolgozik azon a napon.

A Prohuman ajánlásai között szerepel, hogy a diák legyen körültekintő, csak olyan munkát vállaljon el, amit biztosan el tud végezni, és van rá elegendő ideje. Fontos, ha előre tudják, hogy a munkabér mindig bruttó összeget takar, melyből tizenöt százalékot adóznak, és írásos elszámolást kell kapniuk róla. Ez tartalmazza, mennyi a bruttó bérük, abból mennyit vont le a munkaadó, mennyi így a nettó bér. Vegyék alapszabálynak a pontosságot, jelenjenek mindig munkára képes állapotban a munkahelyen. Amennyiben közbejönne valami halaszthatatlan, azt jelezni kell a kapcsolattartónak. Továbbá vezessék pontosan az iskolaszövetkezet által kapott jelenléti ívet, mert ez lesz a bérelszámolás alapja, és időben juttassák el azt a szövetkezetnek – hívja fel a figyelmet a tanácsadó. A bérüket a szerződésben szereplő időpontig kell megkapni, ha addig mégsem érkezik meg, jelezzék a kapcsolattartónak. Jogszabálysértés esetén jogorvoslatért fordulhatnak az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőséghez, a munkaügyi bírósághoz. Az iskolaszövetkezet-tagsági jogviszony akkor szűnik meg, amikor a diákstátus lejár. A tagság újabb, érvényes diákigazolvánnyal vagy iskolalátogatási igazolással meghosszab­bítható.