Hírek Makó

Több mint 150 növendékkel zajlik idén a Művészetek Katedrája Makón

Nyolc művészeti ágban kezdődik képzés, a Művészetek Katedrája Összművészeti Szabadegyetem keretében. A kurzusok mestertanárai ezúttal is állami és művészeti díjakkal elismert, neves művészek. A szakmai munkát kísérőrendezvényekkel hozzák közelebb a makóiakhoz – szabadtéri beszélgetések, kiállítás és koncert színesíti a Maros parti város kulturális életét augusztus első két hetében. A szakmai munka augusztus 5-én, hétfőn indul, de a programsorozatot hivatalosan szerdán nyitják meg, a Makovecz Imre tervei alapján készült, nemrég átadott városi könyvtárban.

 Az Angyalsóhaj Alapítvány nyár eleji felhívásával olyan fiatalokat invitált a művészet és kultúra dél-alföldi fellegvárába, Makóra, akik művészeti képzésben vesznek részt, vagy egy ígéretes művészi pályája elején tartanak. A Művészetek Katedrája mesterkurzusai 3-4-5illetve 7 naposak, ez idő alatt intenzív és személyre szabott képzést kapnak az ország számos pontjáról érkező jelentkezők.

A meghirdetett kurzusokon olyan mestertanárokkal tökéletesíthetik tudásukat a fiatal művészek, mint Petrás Mária népdalénekes, Huszárik Kata színművész, Bátori Éva operaénekes, Dezső Virág mozgásművész, Sonkodi Rita képzőművész, Fejér András harsonaművész, Galgóczi Sándor hegedűművész és Marosi László karnagy.

 A képzés augusztus 5-én, hétfőn megkezdődik, az utolsó kurzus augusztus 15-én zárul a Világifjúsági Fúvószenekar nagyszabású koncertjével. A növendékeket és tanáraikat szerdán reggel köszönti Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere, az alapítvány fővédnöke.

 A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz Katedra Plusz, azaz szabadtéri beszélgetés ismert és elismert művészekkel, akik a kurzussorozat meghívására érkeznek Makóra.

 Az első ilyen beszélgetés vendége Udvaros Dorottya Kossuth-díjas, Páger-gyűrűs színművész. Vele Bátori Éva operaénekes, mestertanár beszélget augusztus 11-én, 19 órától a Városháza udvarán. Az augusztus 15-i zárókoncerten dirigáló dr. Marosi László karnaggyal, a Floridai Állami Egyetem professzorával pedig Varga Márta, az alapítvány kuratóriumának tagja beszélget aznap, 19 órától a zenepavilonban, a Makovecz téren. A Művészetek Katedrája többi mestertanára pedig a Marosmenti Konstantinápoly rendezvénysorozat vendégeként osztja meg gondolatait a pályájáról, munkásságáról a művészeti képzés fontosságáról esténként, a kurzussorozat ideje alatt.

 A Művészetek Katedrájáról további részleteket a nyitó sajtóeseményen tudhatnak meg a sajtó munkatársai Makón, a József Attila Városi Könyvtár emeleti termében, 2019. augusztus 7-én, szerdán 8.30 perctől.

Minden érdeklődőt szeretettel vár az Angyalsóhaj Alapítvány!