Hírek

Ellenzéki káosz Vácon, két baloldali összefogás alakul egymással szemben

Ahogy sok más helyen az országban, úgy Vácon is áll a bál az ellenzéki oldalon. Ennek oka, hogy nem sikerült megegyezniük az ellenzék közös polgármester-jelöltjének személyében – írja az Origo.

Váconline.hu beszámolója szerint amiatt alakult ki a konfliktus, mert a Demokratikus Koalíció budapesti pártközpontja, Matkovich Ilonát kényszerítette volna rá a helyi alapszervezetre, aki mögött felsorakozott az LMP és a Momentum is. Azonban a helyi DK-elnök és az alapszervezet ezt másképp gondolta, mivel ők a civilként induló, dr. Nevéri Istvánt támogatják. A konfliktus miatt sokan kiléptek a helyi DK-ból, majd a helyi MSZP-vel szövetkezve egy új választási szövetséget alapítottak “Váci Szívvel” néven.

 A múlt hónap végén még úgy tűnt, Matkovich Ilona lehet a baloldali pártok által támogatott egyetlen jelölt Vácon – számolt be a cikk.

Matkovich korábban az LMP színeiben szeretett volna országgyűlési mandátumhoz jutni, ám a választáson alulmaradt.

Amint bejelentették Matkovich indulását, ugyanezen a napon bejelentkezett dr. Néveri István is polgármester-jelöltként, akit helyi civilek támogatnak, de kampányának első perceiben már egyértelművé vált, hogy számít a baloldali-liberális pártok támogatására is.

A konfliktus amiatt durvult el, hogy nem csak a civilek, hanem a helyi MSZP és a helyi DK is felsorakozott Nevéri mögött, viszont a Demokratikus Koalíció budapesti elnöksége nem találta alkalmas jelöltnek a váciak által támogatott ügyvédet és Matkovich mögötti felsorakozásra szólította fel váci tagjait.

A konfliktus hatására a DK váci elnöke lemondott, sőt, Krauze István négy-öt társával együtt a pártból is kilépett – tudósított korábban az atv.hu.

Azt Krauze is megerősítette, hogy feszültség a pártban a jelölés körül alakult ki.

Pénteken a váci MSZP Facebook-oldalán jelentette be, hogy Csereklye Károly a „Vác Városért Választási Egyesület” elnöke, Dr. Bóth János, a váci MSZP elnöke és Krauze István volt DK elnök Váci Szívvel néven választási mozgalmat indít.

Mint írják, nem vesznek részt eleve kudarcra ítélt együttműködésben és nem támogatják a DK, az LMP és a Momentum jelöltjét, Matkovich Ilonát, aki csúfosan elbukta az országgyűlési választást és akit a Demokratikus Koalició budapesti központja erőszakolja a váciakra a sződligeti momentumos polgármesterrel egyetemben, mint polgármester-jelöltet.

 

Forrás: Origo | Borítókép: illusztráció