Péntek délután nyílt meg Nadobán László képzőművész “Mázak bűvöletében” nevet viselő kiállítása a Levéltár Galériában, a XII. Natura Marosmenti Művésztelep részeként.

Mint Karsai Ildikó portálunknak elmondta: az idei évben a tizenkettedik művésztelepet tartják, de ennek gyökerei egészen az 1925-ös évekig, Rudnay Gyula művésztelepeihez nyúlik vissza, aki tanítványaival Makóra utazott, több éven át.

– A ’20-as évektől, gyakorlatilag a háborús időszakot kivéve folyamatos volt művésztelepi élet Makón, és nagyon megtisztelő, illetve számunkra egy nagy kihívás is az, hogy ezt az óriási hagyományt, amelynek mércéje elég magasra lett téve, ezt folytathatjuk, illetve próbálunk mi is olyan módon és olyan formában dolgozni az itteni műhelyben, hogy az utódok számára is méltó nyomot hagyjunk – emelte ki a művésztelep vezetője. Mint elárulta, az idei év tematikája a labirintus és a magánút, a képletesen felajánlott alkotásokkal pedig megemlékeznek a tavaly elhunyt Dr. Tóth Ferencről és Mészáros Gábor Mészyről is, aki idén lenne 60 éves.

Az idei évben ráadásul két új tagot is köszöntött a művésztelep, egyikük a makói Nadobán László, akinek kiállításának megnyitójára péntek délután került sor. A népi iparművész – mint Karsai Ildikó fogalmazott – új arcát mutatja meg, hiszen kerámiáit tekinthetik meg az érdeklődők.

Nadobán László portálunknak elmondta, meglepetés volt számára a meghívás, a kerámia iránti érdeklődés pedig onnan származik, hogy miután eladták a népművészeti vállalatot, hiányzott számára az alkotás öröme, így elsőnek követ faragni kezdett, majd bronzot öntött, amelyhez egy kemence is kellett, amelynek beszerzése után rájött, hogy ezzel edényeket is tudna égetni. Mint elárulta, a népművészetben nincs olyan termék, amelynek nincs funkciója, minden használati tárgy, a kiállított alkotások nagy része is használatban van, emellett pedig kisplasztikák is találhatók a kiállított alkotások közt.

A kiállításmegnyitón Farkas Éva Erzsébet polgármester osztotta meg gondolatait a művészetek, illetve a művésztelep szerepének fontossága kapcsán, majd Kis Jenő Ferenc szobrászművész nyitotta meg a kiállítást, amely mintegy egy hónapon keresztül, augusztus 31-ig lesz megtekinthető a levéltárban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest