Az ötven fekete-fehér fényképből álló Keresztparafrázisok címet viselő kiállításon a makói fénykép jelöli a XII. stációt, de van olyan fénykép is, amely Prágában készült.

– Nekem ez azért fontos, mert arra jöttem rá, hogy ebbe a rohanó korban nem állunk meg a keresztek előtt, tehát amikor én kilencvennel megyek az autóúton, akkor hosszasan nem tudom nézni a kereszteket, mert akkor az árokba kötök ki vagy az előttem lévő autóba megyek bele, vagy belém jönnek, tehát nincs idő elidőzni. A fotográfusnak van ideje elidőzni a keresztek társaságában, ha rá van hangolódva, és ha szentel rá időt – árulta el portálunknak Dömötör Mihály, aki múzeumi fotográfusként temetőkben és templomokban is fotózott, és Szamosújváron ragadta meg a figyelmét a templomkertben, az építési törmelékek közt egy kereszt. Mint elmondta, döbbenet volt számára, hogy a festék már úgy jön le Krisztus testéről, és elsősorban mint tárgy fogta akkor meg, utána pedig éveken keresztül érdekelte a téma, de nem mindig fényképezett, de tudatalatt benne volt, hogy ez érdekli, és így állt össze ez a kiállítás végül.

És bár a fotók helyszínei nincsenek feltüntetve, a fotóművész elmondta, a legtávolabbi keresztet ábrázoló kép Prágában készült, de a legfontosabb kép, a feltámadás, az Makón, a Kálvária úti temetőben készült.

– A kanyarnál van egy kripta, és érdekes módon a kereszt kitört a test mögül, és ott megy a mennybe, tehát a feltámadás, ami ennek a lényege, meg ami miatt egyáltalán a XII. stáció. Krisztus halála sokat jelent az emberiségnek, az a feltámadás reménye, nem halt volna meg Jézus a kereszten, ha leveszik, akkor nem támadott volna fel – emelte ki Dömötör Mihály.

A megjelenteket Farkas Éva Erzsébet köszöntötte, aki háláját fejezte ki, hogy a város két kulturális szentélye két kulturális is eseménynek is helyet adott, hiszen pénteken Nadobán László kiállítása is megnyílt a levéltárban. A polgármester beszédében Hódmezővásárhely és Makó kötődéséről is szólt, illetve egy személyes történetet is megosztott.

Pálfai Zoltán plébános szólt a kereszt szerepéről, továbbá elmondta: a fotókkal megláthatjuk a többletet, átérezhetjük a súlyát és misztikumát. A kiállítást Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, aki beszédében azt a kérdést is körbejárta, hogy kiből lehet fotográfus. Mint kiemelte, a fotográfus különlegessége, hogy információt figyel és felfedez, megáll és megörökít, ez pedig nagyon jellemző erre a kiállításra, a fotókon szereplő keresztek pedig a képek által válnak sokszor műtárgyakká.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest