Kiemelt hírek Makó

Négy év alatt több mint 21 milliót zsebelt be az önkormányzattól a „független” jelölt

A független polgármesterjelöltként bejelentkező Ember Alexnek nincs túl sok oka az elégedetlenségre: az ügyvéd 2015 óta különböző jogi feladatokra szerződve összesen több mint 21 millió forintot húzott le az önkormányzatról.

Bár az ellenzéki politika lényege a kritika, mégis, mintha manapság egyre inkább divat lenne elégedetlennek lenni. A korszellem Makót sem kerülhette el, sőt, úgy tűnik, itt még cifrább fodrokat vet. Történt ugyanis, hogy egy Fidesz tag lett hirtelen elégedetlen a város fideszes vezetésével, és a helyhatósági választások közeledtével a városnak dolgozó ügyvédből egy csapásra független polgármesterjelölt lett. No, meg lokálpatrióta, igaz, Makón mindenki tudja, hogy hosszú évek óta életvitelszerűen Szegeden él.

Önmagában már az is érdekes fejlemény volt a hónap elején, hogy Ember Alex egyik pillanatról a másikra, előzetes jelek nélkül a közismerten jobbikos kötődésű Makói Csípősön jelentette be: elindul a választáson.

Másnap Czirbus Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke sajtótájékoztatón jelentette be: a lépést egyértelmű árulásként könyvelik el, és kizárják a pártból. De nem volt szívélyes az ügyvéd fogadtatása az ellenzéki oldalon sem, a Demokratikus Koalíció kemény kritikát fogalmazott meg: Mucsi Tamás szerint Ember sokkal inkább trójai faló és először bizonyítsa a függetlenségét, szóba majd csak azután állnak vele.

Mucsi kritikája többek között arra utalt, hogy a kihívóként bejelentkező Ember Alex és a város vezetése között valójában együttműködés van. A részletek kiderítése érdekében közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az önkormányzathoz. A válaszból kiderült, a Makói Polgármesteri Hivatal 2015 óta összesen négy szerződést kötött Ember Alexszel, ezek közül három még az adatigénylésünkkor is élt, egy pedig egy konkrét ügy kapcsán született.

 

Lássuk csak, „miből is élünk”!?!

1. szerződés – Ügyvédi állandó megbízási szerződés

2015. február 1-jétől 2020. január 31-ig, többek között jogi tanácsadás, jogi szakvélemény adása, munkajogi és munkaügyi szaktanácsadás, perbeli képviseletek ellátása, követeléskezelés tárgyakban.

Havi átalánydíj: nettó 390.000 forint, amihez a peres és egyéb eljárásoknál sikerdíj is járt.

A szerződést 2016. május 1-jével módosították, ami alapján „az eredeti szerződésben vállalt feladatai közül kizárólag a követeléskezelés tevékenységet látja el”, ezzel együtt csökkent kifizetett összeg is.

Innentől a havi átalánydíj: nettó 100.000 forint

2. szerződés – Az önkormányzat munkaügyi kérdéseivel kapcsolatos folyamatos szaktanácsadás

Ezt a szerződést az előző módosításakor kötötték, szintén 2016. május 1-től érvényes, vagyis bár annak az összege csökkent, létrejött egy új. Ez is 2020. január 31-ig szól, ám mindkettőben szerepel, hogy „a határozott időtartam után automatikusan határozatlan idejűvé válik, 6 hónapos felmondási idővel”.

Havi átalánydíj: nettó 150.000 forint

3. szerződés – Közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos szaktanácsadás

A szerződést az elsőhöz hasonlóan 2015. február 1-jén kötötték, öt éves időtartamra, és természetesen a lejárat után automatikusan határozatlan idejűvé válik, 6 hónapos felmondási idővel. A szerződés eltérő megbízási díjakat tartalmaz a különböző közbeszerzési eljárásokra, ám ezeken felül egy havidíj itt is van.

A kategóriák:

A. Nemzeti eljárásrend szerinti hirdetmény nélküli tárgyalás elájrás keretében árubeszerzés, szolgáltatás megrendelése tárgyú közbeszerzési eljárás esetén a beszerzés előzetesen becsült nettó értéknek 0,35%+ ÁFA, de minimum 170.000 Ft + ÁFA.

B. Nemzeti eljárásrend szerinti hirdetményes eljárás keretében árubeszerzés, szolgáltatás megrendelése tárgyú közbeszerzési eljárás esetén a beszerzés előzetesen becsült nettó értéknek 0,35%+ ÁFA, de minimum 190.000 Ft + ÁFA.

C. Nemzeti eljárásrend szerinti építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárás esetén a beszerzés előzetesen becsült nettó értéknek 0,35% + ÁFA, de minimum 230.000 Ft + ÁFA.

D. Közösségi eljárásrend szerinti árubeszerzés, szolgáltatás megrendelése tárgyú közbrszerzési eljárás esetén a beszerzés előzetesen becsült nettó értéknek 0,35% + ÁFA, de minimum 210.000 Ft + ÁFA.

E. Közösségi eljárásrend szerinti építési beruházás megrendelése tárgyú közbeszerzési eljárás esetén a beszerzés előzetesen becsült nettó értéknek 0,3% + ÁFA, de minimum 280.000 Ft + ÁFA.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint miután közbeszerzések kapcsán nem történt teljesítés, abban kifizetés sem volt, „csak” a havidíj csordogált az ügyvéd zsebébe.

Havi átalánydíj: nettó 60.000 forint

4. szerződés – Makó-Térségi Víziközmű Kft.

Ez a szerződés egy konkrét ügyhöz kapcsolódóan született, a megszűnt cég tulajdonában lévő ingatlanok tulajdonjogának átruházása érdekében végzett jogi képviselet. Ember Alexet ehhez kapcsolódóan mintegy 270.000 forinttal honorálták.

A rendelkezésünkre álló szerződések alapján tehát kiderült, Ember Alex a független polgármester-jelölti indulásának bejelentésekor nemcsak hogy a Fidesz tagja volt még, de a fideszes önkormányzattal kötött,

élő megbízási szerződéseken keresztül havonta mintegy 310.000 forintot is zsebre rakott.

Akkor mennyi is az annyi?

Az önkormányzat tájékoztatása szerint:

2015 -2016 között           6 680 200 forint

2017 – 2018 között         9 289 172 forint

2019-ben pedig                5 401 638 Ft  (a már kifizetett és folyamatban lévő szerződések után összesen)

Mindez összesen            21 371 010 forint.