Összesen százhuszonhat királyhegyesi család kaphat az idén télen szociális tűzifát, már ha sikeres lesz a helyi képviselő-testület által beadott belügyminisztériumi pályázat. Címlapon: az előző télen 81 család kapott szociális tűzifát

Nem volt vita, hogy barnakőszén vagy kemény, esetleg puhafára adjon be pályázatot a a királyhegyesi képviselő-testület a Belügyminisztérium szociális tűzifa pályázatán. A képviselők a királyhegyes községháza dísztermében tartott a rendkívüli testületi ülésen vita nélkül döntöttek arról. Hogy összesen 126 köbméter kemény lombos fára pályáznak, önerőként vállalva köbméterenkénti 1000 forintos, azaz 126 ezer forint önerőt és a jelenleg még ismeretlen összegű szállítási költséget.

Horváth Lajos polgármester elmondta, ha megkapják a teljes igényel mennyiséget, akkor az összesen 126 rászorult családnak lenne elég. Az egy köbméternyi fa egyébként 10 mázsányi tüzelőt jelent.

A testület egyhangúlag támogatta, hogy beadják a pályázatot

Tavaly a községben összesen 81-en kaptak szociális tűzifát, mert abból nem volt elegendő, az azt megelőző évben 103 családnak tudtak téli tüzelővel segíteni. A tüzelőnek kapott rönköket egyébként traktor húzta billenős pótkocsival szállították ki az érintetteknek az iskola és a templom közötti depóból. A 10 mázsányi fa az időjárás függvényében 1-4 hónapig volt elegendő.

A polgármester szerint a korábban elbírált kérelmek adatai alapján az idén a kérelmezők száma 80-100 között lesz ebben az esztendőben is.

A szociális tűzifaprogramban tavaly történt az első fennakadást. A szociális tűzifát biztosító DALERD, azaz a Délalföldi Erdészeti Zrt. igazgatója ugyanis kénytelen volt levelet írni az önkormányzatoknak, hogy nem biztos, hogy elegendő fát tudnak biztosítani, így javasolta, hogy barnakőszénre is pályázzanak.

Tavaly Királyhegyesre csak 22 köbméternyit tudtak biztosítani, a másik 32 köbméternyi Mezőhegyesről érkezett. Igaz ez utóbbi beszerzésére Lázár János segítségére is szükség volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest