Belföld Kiemelt hírek

Vállalhatatlan jelöltekkel támad a balliberális ellenzék

Egyre bizonyosabb, hogy nem lesz országos összellenzéki egység az önkormányzati választásra. Ferencvárosban elúszni látszik már az előválasztás is. Nagy Blanka önkormányzati képviselőnek való jelölése pedig a Fidesz–KDNP szerint sajnálatos módon a teljes balliberális ellenzék állapotát mutatja – írja a Magyar Hírlap.

A II. kerületben az „összellenzéki” polgármesterjelölt mögé a Jobbikot már meg sem próbálták beállítani. Vácott összeomlott a helyi DK-szervezet, mert nem sikerült a városban összellenzéki jelöltet állítani. Feddhetetlen jelöltek híján egyre több rovott múltú politikust kénytelen elindítani az októberi voksoláson az ellenzék. Az UD Zrt.-ügyben kényszerítés bűntettében társtettesként jogerősen elítélt Herényi Károly például Balatonföldváron indul polgármesterjelöltként, a szintén jogerősen elítélt volt erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György pedig a VII. kerületben.

A mind szakmailag, mind erkölcsileg vállalhatatlan jelöltek versenyének dobogós helyezettje ugyanakkor a trágár beszédéről elhíresült, frissen érettségizett Nagy Blanka. Amint azt megírtuk, a szocialisták belső levelezésből kiderült: a kiskunfélegyházi MSZP független képviselőjelöltként indítaná el.

A köztársasági elnökre durva, obszcén kifejezéseket használó „Trágárka” politikusi ambícióival kapcsolatban lapunk megkereste a Fidesz–KDNP-t, amelynek nevében a KDNP szóvivője, Nacsa Lőrinc nyilatkozott. Közölte, szomorú dolognak tartják, hogy a minősíthetetlen hangnemben megszólaló lányt független, civil önkormányzati képviselőjelöltként tervezi elindítani a bukott MSZP. „Az önkormányzati képviselőjelöltség helyett azt javasolnám Nagy Blankának, hogy inkább a tanulmányaira fókuszáljon” – mondta Nacsa Lőrinc. Hozzátette, nagyon sajnálatos dolog, hogy az MSZP és a teljes balliberális ellenzék olyan állapotban van, hogy már egy frissen érettségizett, tizennyolc éves trágár diáklányhoz kell fordulnia segítségért. „Szomorúságra ad okot, hogy az ellenzék olyan szintre süllyedt, hogy a Fidesz–KDNP polgármester- és képviselőjelöltjei ellen való induláshoz gyakorlatilag már csak az ellenünk való gyűlölet és a gyűlölettel való beszéd maradt az egyetlen feltétel” – fogalmazott a KDNP szóvivője.

A rosszabbnál rosszabb jelöltek mellett az sem segít az ellenzék helyzetén, hogy hiába jelentette be Karácsony Gergely már hetekkel ezelőtt, hogy az ellenzéki pártok megegyeztek a közös budapesti jelöltekről, sorra omlanak össze a kerületi megállapodások. Az ellenzék számára leglátványosabb összefogási kudarc a Ferencvárosban alakult ki, ahol ketten indulhatnak majd polgármesterjelöltként, miután ott eddig még az ellenzéki előválasztás feltételeiben sem sikerült megegyezniük a balliberális pártoknak. Nem tudták eldönteni, hogy Baranyi Krisztina vagy inkább Jancsó Andrea polgármesteri jelölését támogassák.

A Magyar György vezette Civil Választási Bizottság bejelentése szerint a kerületben tervezett ellenzéki előválasztás megtartását – úgymond a feltételek további egyeztetése miatt – elhalasztják, hivatalosan egy héttel. A Magyar Györgyéktől független ellenzéki források szerint azonban ez a „halasztás” valójá­­ban azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz ellenzéki előválasztás a IX. kerületben.