Kiemelt hírek Makó

Farkas Éva Erzsébet: Makón élni jó

A város a Dél-Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő települése lett az elmúlt öt évben, amelyhez erőteljes szövetséget nyújt a kormány, és a térség országgyűlési képviselője is, mondta el Makó polgármestere a ciklusban elért eredményekről szóló első lakossági fórumon.

Négy lakossági fórumot tart a következő két hétben Farkas Éva Erzsébet és a körzetek képviselői, amelyeken arról számolnak be, hogy milyen eredményeket sikerült elérni az elmúlt öt évben. A polgármester a mai fórumon hangsúlyozta, 2014-ben nagyon fontos volt számukra, hogy kikérjék a lakosok véleményét, és az alapján állítsák össze a terveket, amelyeket meg kell valósítani Makón.

Farkas Éva Erzsébet szerint úgy vágtak neki ennek az önkormányzati ciklusnak, hogy elmondható legyen: Makón élni jó.

– Ha az ember olyan körülmények között él, és olyan lehetőségei vannak a városban, hogy jól érzi magát, akkor hosszútávon rendezkedik be, szeretné azt, hogy unokái, gyermekei kötődjenek a városhoz. Ezt közösen meg tudjuk valósítani. – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte, az elmúlt évek makói programja országos hírű lett, bebizonyosodott, hogy a makói modell működik. Ebben erőteljes szövetséges a kormány, Lázár János, az önkormányzati képviselők, és a Csongrád Megyei Önkormányzat. A lakosokkal közös siker, hogy Makó a Dél-Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő városa lett, a városvezetés pedig ezt a fejlődést szeretné folytatni.

A polgármester kitért arra is, hogy az intézkedéseknek köszönhetően 2018-ban Családbarát önkormányzat díjat kapott a város, többek között az átfogó, minden korosztályt érintő családtámogatási rendszer kialakításáért, aminek révén a költségvetésből több mint 300 millió forint jut vissza a lakosokhoz mintegy 30 féle támogatási formában.

 

navigate_before
navigate_next

 

Kovács Sándor a saját körzetében kiemelte az Almási iskola felújítását, amely 2014-ben vállalása is volt. Egy állami beruházás keretében ez már folyamatban is van, 1,4 milliárd forintot tudnak rá fordítani. Az önkormányzati képviselő szerint a járdaprogram miatt sem kell szégyenkeznie a városnak, hiszen előbb mintegy 106, majd az utóbbi években már 160 millió forintot fordítanak erre körzetenként.

A Petőfi park kapcsán hangsúlyozta, ebben az évben is mintegy 6,5 millió forintot költenek rá, ebben többek között padok, szemetesek kihelyezése, játszótéri eszközök felújítása is szerepel, valamint végre térkövet kap a parkon keresztül vezető kavicsos út is. Több mint 50 világítótestet is lecseréltek, bár a szolgáltató még kábelszakadás miatt dolgozik néhányon.

A fórumon sok szó esett a csapadékvíz elvezetésről, ami az extrém mennyiségű csapadék miatt ebben az évben komoly gondokat okozott, többen is jelezték a saját utcáik problémáit. Egy hozzászóló azonban felvetette, hogy a lakosoknak is legalább annyira felelőssége az elvezető árkok tisztán tartása, mint az önkormányzatnak. Márpedig, mint mondta, nagyon sok helyen tele van gazzal, vagy épp fák nőnek benne.

Farkas Éva Erzsébet mindenesetre úgy összegzett a fórum végén, hogy három témakört mindenképpen fel kell venni a következő évek programjába: a csapadékvíz elvezetés megoldását (ami milliárdos költségű is lehet a teljes városra), a járdaprogram folytatását, valamint a közvilágítás átfogó felújítását.