Belföld Hírek

Kirívó lehetett a tavalyi méhpusztulás

Jóval kevesebb méhészetet érinthetett a tavalyi tömeges méhpusztulás ahhoz képest, mint amennyi bejelentés érkezett — értesült a Magyar Nemzet. Megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, az adatok pedig azt mutatják, 2018-ban az idén bejelentett esetek ötszörösét regisztrálták jú­lius közepéig. A méhészek szerint a napraforgó növényvédelmével hozható összefüggésbe a méhelhullás, ám ezt a termesztők visszautasítják.

Jóval kisebb mértékű lehetett a tavalyi tömeges méhpusztulás, a bejelentések egy jelentős része mögött nem állhatott valós elhullás – legalábbis ezt állítják a Magyar Nemzetet felkereső növénytermesztők. A lapunkhoz beérkező információk alapján megkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol arra emlékeztettek: a hatóság egy hónapja indította zöldszámát azért, hogy a méhészek azonnal bejelenthessék, ha méhpusztulást észlelnek, ezért a június 26. óta regisztrált esetekről vannak adatok.

A Nébih csütörtöki adatai szerint 65 esetben jeleztek elhullást az ország 15 megyéjéből. A hatóság tapasztalatai szerint a dunántúli megyékből kevesebb esetet jelentettek a méhészek. Az eseteket a Nébih által kidolgozott egységes eljárásrend alapján a területileg illetékes kormányhivatalok vizsgálják ki. A kutatásokhoz szükséges laboratóriumi hátteret szintén a Nébih nyújtja. A vizsgálatok befejeztével a hatóság összesíti az egyes kormányhivataloktól beérkező adatokat és információkat.

A Nébih emlékeztetett: egy hónapja kezdődött a napraforgó virágzása, ezért a bejelentők többnyire a napraforgó növényvédelmi kezelésével feltételeztek összefüggést. A hatóság válaszában hozzátette: a rendelkezésükre álló adatok, illetve az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint idén eddig jóval kevesebb méhpusztulásról érkezett jelzés, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Tavaly július közepéig több mint háromszáz méhészet jelzett pusztulást, a méhészek mintegy húsz százalékát érinthette a korábbi években nem tapasztalt probléma. Az OMME akkor egyértelműen a napraforgóval összefüggő növényvédelmi tevékenységet tette felelőssé. Több szakember a neo­nikotinoid-tartalmú növényvédő szereket okolta itthon és Európában a nagyobb méhelhullásokért, ám az összetevőt hosszú éveken át használták a gabonatermesztők, kirívó eseteket pedig akkor sem regisztráltak. Ezért a vizsgálatok abba az irányba mutatnak, hogy több tényező együttállása okozhatta az elhullásokat. A vizsgálatok várhatóan őszig lezárulnak.

Az Európai Bizottság döntése alapján tavaly december közepétől kizárólag zárt rendszerekben, ­jellemzően üvegházakban lehet felhasználni a házi méhekre és egyéb be­porzó rovarokra veszélyes neonikotinoid-tartalmú növényvédő szereket. A kertészetek ugyanakkor eddig sem kizárólag ezeket a vegyszereket alkalmazták. Az érintett termékeket a hazai forgalomból már 2018 végén kivonták.