Belföld Hírek

Varga: Nincs igazi siker olcsó munkaerővel

Arra a területre érdemes összpontosítani, ahol még másnak nincs jelentős versenyelőnye — mondta Varga Mihály Tusványoson. A pénzügyminiszter példaként említette az elektromos, önvezető ­autókat, de lát lehetőséget a zöldgazdaságban, a nap-, a szél- és a geotermikus energia területén, valamint az „ezüstgazdaságban”. Új igények jelennek meg ugyanis az idősgondozás, az egészségügy területén, amire mindenképpen érdemes reagálni – írja a Magyar Nemzet.

– Először otthon kell felépíteni magunkat, hogy versenyképesen tudjunk kilépni a külső exportpiacokra – mondta csütörtökön Varga Mihály a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén. A pénzügyminiszter szerint le kell számolni azzal, hogy az olcsó munkaerőn alapuló versenyképesség tartós lehet, ebből a korszakból egyre inkább kifelé tartunk. Az új irányt a kis és közepes szériájú, igényesebb termékek gyártása jelenti. Úgy vélte, az a korszak is a vége felé tart, amelyben Németországban már levetett gyártástechnológiák jelentek meg Közép-Európában.

A legújabb eszközöket, berendezéseket már be lehet szerezni Németországból és Ausztriából, de az egy adott munkaerőre, gyártási órára jutó árbevétel területén még lemaradás van. A feladat az, hogy elérjük azt a hatékonyságot, amit a németek. A távirati iroda tudósítása szerint a miniszter azt mondta, el kell mozdulni a robotizáció irányába, s meg kell találni azokat az eszközöket és lehetőségeket, amelyekkel munkaerőt lehet kiváltani. Az így felszabaduló munkavállalók a programozás, a gyártáslogisztika vagy a minőség-ellenőrzés területén tudnak elhelyezkedni.

Varga Mihály szerint arra a területre érdemes összpontosítani, ahol másnak még nincs jelentős versenyelőnye. Példaként említette az elektromos, önvezető autókat, de lát lehetőséget a zöldgazdaságban, a nap- és szélenergia, a geotermikus energia területén, illetve az „ezüstgazdaságban” is. Utóbbiról kiemelte: Európa öregedése nemcsak azzal jár, hogy az idősek tovább élnek, hanem azzal is, hogy új igények jelennek meg többek között az idősgondozás, az egészségügy területén. A tárcavezető megjegyezte: a magyar kormánynak az a küldetése a Kárpát-medencében, hogy a határon túli magyarokat minél inkább bekapcsolja a gazdasági vérkeringésbe. Ehhez a jelenleginél jobban ki lehetne használni a testvérvárosi kapcsolatokat is.