Hírek Makó

Rengeteget spórolhat a Galamb a tankertjük fűtésének korszerűsítésével

Termálvizes fűtésre váltott a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium tankertje: a 24 millió forintos beruházásnak köszönhetően tizedére esik majd vissza a fűtési költségük, jövőre pedig napelemek is segíthetik a gazdaságos működést.

– Folytatódik a beruházások sora, az elmúlt évek beruházásaihoz képest további fejlődéseket láthatunk a tankertben; a víztisztító berendezés most már üzemel, amely nemcsak a tankertnek a tiszta vízzel való ellátását, hanem a szomszéd terület zöldségmosójának a tiszta, ivóvízzel való ellátását is biztosítja. Ebből jött ez az ötlet, hogy a szomszéd tulajdonában lévő termálkútról kapjunk mi termálvizet olyan módon, hogy a visszatérő, másodlagos víz hőjét hasznosíthatjuk – fogalmazott Horváth Zoltán. Az igazgató továbbá elmondta: ez a beruházás most 24 millió forintba került, ennek keretében áthozták a termálvizet, kiépül egy hőközpont, ami önálló, vezérelt hőközpont lesz majd, illetve a két oktatási épület és a műhely kapott radiátoros fűtést, az elavult gáztartályos, konvektoros fűtés helyett. A kis fóliaház is termálvizes fűtéssel valósul meg, illetve a nagy fóliaházuk fűtésének az előkészítése is megtörténik.

Mindezek mellett előremutató módon, a kiásott termálvíz gödrökbe lefektettek védőcsöveket is, hiszen jövő héten, a sikeres beszerzési eljárást követően megkezdődik a tankert teljes elektromos hálózatának felújítása is, amely karácsonyig készülhet el. Ennek keretében háromszor 80 amper elektromos áram fog beérkezni a tankertbe, a teljes telep elektromos hálózatát pedig földkábelre cserélik, illetve az épületek elavult hálózatát is kicserélik, ez előreláthatólag 13 millió forintba kerül majd, amelyre a fedezet megvan – tudtuk meg Horváth Zoltántól.

– Haladunk szépen előre, hiszen a beígért napelemes elektromos áramtermelést jövőre halasztottuk, de nagy valószínűséggel az is meg fog valósulni, mert a források nagyon szépen rendelkezésre állnak, köszönhetően az Agrárminisztériumnak. Ha ez is elkészül, akkor egy teljes, önellátó gazdaságot tudunk bemutatni a gyerekeknek, hiszen egy termálvizes, napelem-rendszerrel ellátott, teljesen új, elektromos rendszeren keresztül üzemelő tanműhely lesz, amelynek a víztisztítása is megoldott, így a zöldség- és gyümölcstermesztésből származó terményeknek a tisztítása, piacra bocsájtása is, tárolása is megoldható lesz – hangsúlyozta az igazgató, aki továbbá rámutatott: a fűtés korszerűsítésével számításaik szerint tizedére eshet majd vissza az ehhez köthető költségeik, illetve az infrafűtéssel, és a jövőre megvalósuló napelemekkel egy 150 négyzetméteres családi ház energiaköltségeit fogja megközelíteni a tankert teljes ellátása.

Emellett új traktor beszerzésére is pályázatot ír ki az iskola, továbbá a tankert infrastrukturális fejlesztése is folyamatosan zajlik, a régi erőgépek, traktorok és munkagépek felújítása is megtörtént, illetve további terveik közt szerepel a műhely szigetelése és a nyílászárók cseréje is.