Csehország továbbra is ellenzi az Európába érkező migránsok elosztásának bármiféle mechanizmusát – jelentette ki Jan Hamácek cseh belügyminiszter a hétfői párizsi migránskonferencián elhangzottakra reagálva.  

“Újra megjelent egy elosztási mechanizmus, de mi határozottan ellene vagyunk” – mondta a miniszter a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapban szerdán megjelent interjúban.  

Emmanuel Macron francia elnök a hétfői párizsi informális miniszteri találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy tizennégy ország támogatja a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti francia-német elosztási mechanizmusát.

Csehország nem tartozik ebbe a csoportba – szögezte le a miniszter az interjúban. 

“Szerintem nem megoldás behozni az Európai Unióba a migránsokat, s csak azután foglalkozni azzal, mi is legyen velük. Amennyiben meg kell oldanunk ezt a helyzetet, akkor azt az Európai Unió területén kívül kell megtennünk” – szögezte le Hamácek, aki nem vett részt a párizsi tanácskozáson, mert Csehország nagyköveti szinten képviseltette magát. 

A cseh belügyminiszter úgy véli: központokat kellene kialakítani valamelyik észak-afrikai ország kikötőiben, ahol a migránsok uniós vízumot igényelhetnének. “Ha az emberek menedéket akarnak kérni, akkor azt az Európai Unió országain kívül kellene megtenniük” –  vélekedett Jan Hamácek.

Csehország és a három másik visegrádi ország (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a migránsok átvételét a leghatározottabban elutasító uniós tagállamok közé tartoznak – mutatott rá a tekintélyes cseh napilap.

 

Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest