Hírek

Több mint 302 ezer utazó használta hétvégén a megyei határátkelőhelyeket

Csaknem 95 ezer járművel lépték át az országhatárt, a várakozási idő Röszkén elérte a három órát, máshol jellemzően egy órás sor volt.

A hétvégén a Röszke Autópálya-határátkelőt használók száma meghaladta a 125 ezret, míg a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyet 122 ezren vették igénybe. A legtöbben utóbbi átkelőt használták szombaton, akkor több mint 51 ezer utas választotta átlépésre.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szerb és a román társszervekkel együttműködve az átkelőhelyeket teljes kapacitáson működtette.

A megnövekedett forgalom oka, hogy a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indulnak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legkritikusabb időszak kilépő irányban július második fele, amikor hétvégente jelentős torlódás alakulhat ki az átkelőhelyeken. Azt követően mindkét irányban megnövekedett forgalom várható, majd augusztus utolsó két hetében már a belépő forgalom lesz erősebb.

A nyári idegenforgalmi időszakra tekintettel meghosszabbított nyitvatartással dolgozik a Röszke- és az Ásotthalom Közúti Határátkelőhely.

Az átkelők 2019. július 22-től 2019. július 29-ig 7 és 22 óra között fogadják az utasokat.

A többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik Csongrád megyében. Így a Röszke- és a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhely 24 órában, a Kiszombor- és Nagylak Közúti Határátkelőhely szintén egész nap, míg a Tiszasziget Közúti Határátkelőhely 7 és 19 óra között működik

A rendőrség hangsúlyozza, Tiszaszigeten és Ásotthalmon csak szerb és uniós utasok tudnak átlépni!

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget, Ásotthalom vagy Röszke Közúti Határátkelőhely felé kerülni. Akik Romániába szeretnének menni, választhatják a kiszombori vagy battonyai határátkelőt.

A rendőrség kéri, hogy indulás előtt mindenki ellenőrizze az úti okmányai meglétét, a gépkocsi műszaki állapotát, vegyenek magukhoz elegendő mennyiségű folyadékot, és amennyiben szükséges, ne felejtsék otthon gyógyszereiket! Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, hívják a 112-es segélyhívót!

 

Forrás: police.hu