Hírek

Így menedzselik a migrációt: Sorosék új mentőkampányt indítanak a líbiai partok közelében

Új mentőkampányt indít az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet SOS Méditerranée nevű társszervezete a líbiai partok közelében, hét hónappal azután, hogy Aquarius nevű mentőhajójuk felhagyott a mentéssel – jelentették be vasárnap Párizsban, számol be róla a 888.

A két Soros-féle civil szervezet e célra Norvégiától bérli közösen az Ocean Viking nevű hajót, amelyet eredetileg az északi-tengeri olajfúró tornyokon végzett munka támogatására használtak. Az 1986-ban épített hajó 69 méter hosszú, 15 méter széles, és a fedélzetén a legénységgel együtt több mint 30 szakember fog szolgálatot teljesíteni.

Az Ocean Viking a Földközi-tenger középső részén fog járőrözni, ahol a legtöbb migránshajó indul el a líbiai partoktól, és ad le vészjelzést. A líbiai területi vizekre nem fog soha belépni – közölte az AFP hírügynökséggel Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója.

Penard szerint azóta, hogy az Európai Unió a líbiai hatóságokra bízta a tengeri mentés összehangolását, kaotikus a mentés, mert a líbiaiaknak nincs meg minden szükséges eszközük ehhez, és nem minden vészjelzést kapnak meg a mentőközpontok.

Az MSF és az SOS Méditerranée kérvényezte Svájctól, hogy jegyezze be az Aquariust, de a berni kormány megtagadta ezt azzal az indokkal, hogy a földközi-tengeri mentést az európai államok összehangolt és hosszú távú műveletének keretében kellene végezni. A két civil szervezet december óta mostanra talált magának új mentőhajót.

Olaszország a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormányának tavaly nyári megalakulása óta jelentősen szigorított menekültpolitikáján, és zéró toleranciát hirdetett meg azon migránsok befogadása ellen, akik hajóval, illegális úton akarják elérni az olasz partokat.

A líbiai hatóságok a tengeren megmentett migránsokat visszaviszik Líbiába, és menekülttáborokban helyezik el őket. Segélyszervezetek szerint azonban Líbia nem biztonságos ország, ezért ellenzik ezt a gyakorlatot.

A Tunéziai Gazdasági és Szociális Jogok Fóruma (FTDES) nevű civil szervezet éppen csütörtökön közölte, hogy idén január és június között több mint duplájára nőtt a Líbiából Tunéziába érkező migránsok száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő – köztük tunéziai – migránsok kiindulópontjává vált – tette hozzá a szervezet.

 

Forrás: 888 | Borítókép: archív fotó